Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Απαντήσεις Ρέππα για το έργο της Ολυμπίας Οδού σε ερώτηση Μιχ. Μπεκίρη

Αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου της Ολυμπίας οδού τα οποία έθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έλαβε την ακόλουθη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών :

«1. Οι απαλλοτριώσεις του Έργου ξεκίνησαν (εκπόνηση του Κτηματολογίου) τον Οκτώβριο του 2006 και υποβλήθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007 για το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα και Πάτρα - Πύργος και μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 για το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος Πύργος – Τσακώνα.
2. Ειδικότερα σε ότι αφορά στην έκταση των απαλλοτριώσεων που αφορά το τμήμα Πάτρα -Πύργος- Τσακώνα μήκους 163 χλμ, αυτή ανέρχεται σε 7.732,4 στρέμματα. Εξ αυτών απαλλοτριώνονται ιδιωτικές εκτάσεις επιφάνειας 6.584,1 στρεμμάτων και Δημόσιες εκτάσεις επιφάνειας 1.148.3 στρεμμάτων.
3. Επειδή η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων καθυστερεί υπερβολικά το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΟΜΕΔ1) προσέφυγε στην διαδικασία των επιτάξεων για την έγκαιρη εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων νια την εκτέλεση του έργου με στόχο την εγκατάσταση του Αναδόχου και την έναρξη εργασιών κατασκευής, πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών συντέλεσης των απαλλοτριώσεων (δικαστική διαδικασία κλπ.}. Συνολικά στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα έχουν επιταχθεί και παραδοθεί στον Παραχωρησιούχο, έως σήμερα ιδιωτικές εκτάσεις επιφάνειας 1600 στρεμμάτων περίπου με αντίστοιχη δαπάνη της τάξης των 24.400.000.00 ευρώ.
4. Για την επίταξη οι ιδιοκτήτες αποζημιώνονται ως εξής :
α) για τα επικείμενα με αποζημιώσεις κατ' αντιστοιχία με τις τιμές που προβλέπονται στην Έκθεση του ΣΟΕ. Η αποζημίωση αυτή και το οποίο συμψηφίζεται κατά την παρακατάθεση των αποζημιώσεων με βάση την πρωτόδικη Απόφαση προσδιορισμού της αποζημίωσης.
β) για την χρήση του ακινήτου με την μορφή «ενοικίου» γης το οποίο δεν συμψηφίζεται αλλά ανανεώνεται κάθε επόμενο χρόνο μέχρι την έκδοση της Απόφασης καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδος.
Το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό για τους ιδιοκτήτες που αποζημιώνονται πολύ νωρίτερα από την παρακατάθεση (η οποία καθυστερεί λόγω των αναβολών των δικασίμων καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδος) αλλά και για το Δημόσιο που μπορεί να διαθέσει το χώρο στον Παραχωρησιούχο για την εκτέλεση του έργου μειώνοντας τις καθυστερήσεις από την μη έγκαιρη παράδοση του χώρου.
Σε κάθε περίπτωση η επίταξη είναι δυνητική αφού είναι αναγκαία η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη
».

ΠΗΓΗ: thebest.gr