Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παρακρατούν «κατά λάθος» παραπάνω ΛΑΦΚΑ


Έκπληξη και οργή προκάλεσαν σε εκατοντάδες συνταξιούχους του Δημοσίου οι επιστολές που έστειλε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες τους ανακοινώνει την παρακράτηση του ποσού που τους αναλογεί για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΛΑΦΚΑ).
Εμαθαν ότι από τον Σεπτέμβριο θα τους παρακρατήσουν ποσό που αναλογεί σε σύνταξη πολύ μεγαλύτερη από αυτή που λαμβάνουν.
Πολλοί εξ αυτών, αναζητώντας την άκρη του νήματος, κατέληξαν στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων στην πλατεία Κάνιγγος. Εκεί έμαθαν τι έχει συμβεί, αλλά χωρίς να βρουν λύση, αφού οι υπάλληλοι δήλωσαν αναρμόδιοι, αν και παραδέχτηκαν τα λάθη στον υπολογισμό της παρακράτησης.
Οι πιο πολλές περιπτώσεις «λαθών» αφορούν δικαιούχους συντάξεων και χηρείας. Το υπουργείο υπολόγισε την παρακράτηση με βάση το σύνολο της σύνταξης που λάμβανε εν ζωή ο εκλιπών και όχι βάσει του ποσοστού που σήμερα αποδίδεται στον δικαιούχο.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου που λαμβάνει μεικτά 1.260 ευρώ το μήνα και σύνταξη χηρείας του ανδρός της 215,5 ευρώ (το 25% του συνόλου, όπως προβλέπει ο νόμος), δηλαδή συνολικά 1.475,5 ευρώ μεικτά το μήνα, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΛΑΦΚΑ 3% (δηλαδή 44 ευρώ).
Ωστόσο στην επιστολή τής γνωστοποιούν την παρακράτηση 75,16 ευρώ, ποσό που αναλογεί σε σύνταξη περίπου 2.300 ευρώ, την οποία ουδέποτε έλαβε…
Οι καταγγελίες και τα παράπονα πληθαίνουν μεταξύ των συνταξιούχων, που φοβήθηκαν νέο πλήγμα στο εισόδημά τους μετά το πάγωμα των συντάξεων και την περικοπή των δώρων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που ρωτήθηκαν σχετικά, δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και κατά την περικοπή των δώρων αλλά και σε άλλες περιπτώσεις και αναζητείται λύση.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση εισφοράς έχουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μεικτό εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Το ποσοστό της παρακράτησης κλιμακώνεται από 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ:politis-gr.com