Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πουγκόλ και η Ισπανία στον τελικό

Γερμανία - Ισπανία 0 -1

Γράφει ιστορία η Ισπανία στη Νότια Αφρική, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίνεται σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου! Οι Πρωταθλητές Ευρώπης έκαμψαν την αντίσταση της Γερμανίας στο Ντέρμπαν με 1-0, χάρη σε γκολ του Πουγιόλ στο 73’ και το βράδυ της 11ης Ιουλίου θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία στον μεγάλο τελικό στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα με εντυπωσιακή κεφαλιά στο 73' έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Τσάβι πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα.
Η "Furia Roja" ήταν πολύ καλύτερη από τα "πάντσερ", για τα οποία ήταν εμφανής η απουσία του Τόμας Μίλερ, καθώς δεν υπήρχε παίκτης για την βγάλει στην αντεπίθεση. Η Ισπανία φτάνει σε τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ νίκησε στον πρώτο της ημιτελικό, καθώς το 1950 που είχε πάει στα ημιτελικά ο πρωταθλητής (Ουρουγουάη) βγήκε μέσω ομίλου.
Μάλιστα, την Κυριακή στον τελικό του Μουντιάλ 2010 θα στεφθεί ή 8η χώρα ως πρωταθλήτρια κόσμου μετά τις Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Γαλλία και Αγγλία, καθώς ούτε η Ολλανδία έχει κατακτήσει το τρόπαιο.
Η Γερμανία από την άλλη δεν κατάφερε να φτάσει για 8η φορά στην ιστορία της σε τελικό, χάνοντας στον 10ο ημιτελικό της.
Οι πρώτες καλές στιγμές του ματς δημιουργήθηκαν από την Ισπανία με τον Βίγια στο 6' και τον Πουγιόλ στο 14'.
Στην πρώτη φάση ο Πέδρο με εξαιρετική κάθετη πάσα έβγαλε τετ-α-τετ τον Βίγια, αυτός πρόλαβε να κάνει την προβολή, αλλά από απόσταση αναπνοής απέκρουσε ο Νόιερ.
Στην δεύτερη ο Πουγιόλ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στην περιοχή, πήρε την κεφαλιά μετά την σέντρα του Ινιέστα από δεξιά, αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.
Η Γερμανία Την πρώτη τελική της προσπάθεια την έκανε στο 32', με τον Πιέτρ Τροχόβσκι να σουτάρει έξω από την περιοχή και τον Κασίγιας να διώχνει με δυσκολία χαμηλά στην αριστερή του γωνία σε κόρνερ.
Εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια έκανε ο Πέδρο από δεξιά στο 48' και τροφοδότησε τον Τσάμπι Αλόνσο που σούταρε στην κίνηση έκω από την περιοχή, αλλά άστοχα.
Ο Τσάμπι Αλόνσο είχε και δεύτερο επικίνδυνο σουτ έξω από την περιοχή μετά από δύο μόλις λεπτά, ενώ στο 55' η μπάλα πέρασε ξανά άουτ από το πλασέ του Βίγια μετά από πάσα του Τσάβι.
Η Ισπανία έφτασε πολύ κοντά στο γκολ 3 φορές μέσα λίγα δευτερόλεπτα στο 58'. Αρχικά ο Νόιερ απέκρουσε σουτ του Πέδρο και εν συνεχεία ο Ινιέστα έκανε εξαιρετική προσπάθεια από αριστερά, έφτασε έξω από την μικρή περιοχή και έκανε την παράλληλη πάσα, με τον Βίγια να μην προλαβαίνει να την στείλει στα δίχτυα.
Στην αμέσως επόμενη φάση ο Πέδρο έκανε νέο καλό σουτ και η μπάλα πέρασε άουτ, για να πάρει... ανάσα η γερμανική άμυνα.
Ο Ίκερ Κασίγιας ήταν σε ετοιμότητα στο 69' και απέκρουσε το κοντινό πλασέ στην νίκηση από τον Τόνι Κρόος μέσα από την περιοχή, έπειτα από την σέντρα του Λούκας Ποντόλσκι από αριστερά.
Η "Furia Roja" στο 73' κατάφερε να βρεί το "κλειδί" για την άμυνα των Γερμανών και άνοιξε το σκορ με τον Πουγιόλ σε μία στημένη φάση.
Ο Τσάβι εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά και ο Κάρλες Πουγιόλ αμαρκάριστος ήρθε από πίσω, πάτησε δυνατά και από το ύψος του πέναλτι πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νόιερ, ο οποιός με την ταχύτητα που είχε η μπάλα δεν μπορούσε να αντιδράσει.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μέρτεσακερ, Ζερόμ Μπόατενγκ (52' Γιάνσεν), Κεντίρα (81' Μάριο Γκόμεζ), Σβάινσταϊγκερ, Τροχόβσκι (62' Κρόος), Εζίλ, Ποντόλσκι, Κλόζε.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (93' Τσάμπι Αλόνσο), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (86' Σίλβα), Βίγια (81' Τόρες).