Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Μια «επίκαιρη» γιορτή λήξης 2o Δημοτικό Σχολείο Ακράτας

Με λόγο θεατρικό, Αριστοφανικό και Καλλικραθικό πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης του 2ου δημοτικού σχολείου Ακράτας από στόμα παιδικό την Κυριακή το βράδυ στις 13 του Ιούνη. Την εκδήλωση προλόγισε η Δ/ντρια του σχολείου, κα Αναστασία Ευσταθίου, η οποία ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους στη μαθησιακή διαδικασία και τις τοπικές αρχές που στήριξαν τη μαθητική κοινότητα.
Στο τέλος της ανασκόπησης της διδακτικής χρονιάς επισήμανε τη θέληση του συλλόγου διδασκόντων να αποκτήσει το σχολείο την προσωνυμία ¨ΚΡΑΘΕΙΟΝ¨ στη θέση του απρόσωπου αριθμού -2ο Ακράτας-, «γιατί κάθε τοπική κοινωνία», όπως τόνισε, «έχει την ιστορία της και δεν πρέπει ποτέ να την ξεχνούν όσοι σχεδιάζουν το μέλλον της».
Στη συνέχεια, ο Καλλικράθης άνοιξε την αυλαία και σκόρπισε το γέλιο στους θεατές με μια σειρά από σατιρικούς χαρακτήρες όπως τον Μήτσανδρο, τον Καλλικράθη, το ΔυΝαΤό και τον Δανεισθένη, αλλά και τον Καλλικράτη, τον Αιγίοχο ήρωες που σχολίασαν με το δικό τους τρόπο τα γεγονότα που αφορούν στην τοπική μας ιστορία και στο μέλλον του τόπου από τους μαθητές της Δ΄.
Ακολούθησε η ΕΙΡΗΝΗ από την Ε΄ και Στ΄ με γλώσσα τσουχτερή και επίκαιρη, με πολύ μουσική και χορό και με τον Τρυγαίο να αλωνίζει στη γη και στον Όλυμπο και ησυχία να μη βρίσκει. Οι μικροί ηθοποιοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους και με τον αυθορμητισμό που χαρακτηρίζει την ηλικία τους ενθουσίασαν το κοινό. Τα παιδιά πρωταγωνιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη σκηνή, κατάθεσαν ψυχή και ταλέντο, τραγουδώντας, χορεύοντας, ερμηνεύοντας, παρασύροντας τους θεατές στην αριστοφανική ατμόσφαιρα.
Υπεύθυνοι για τη συγγραφή των κειμένων των θεατρικών οι δάσκαλοι - εμπνευστές: Πάνος Βασιλόπουλος για τον καυστικό Καλλικράθη, Χαρά Οικονόμου και Αγγελική Κατούφα για τον επίκαιρο όσο ποτέ Αριστοφάνη. Καιρό τώρα έγραφαν τα κείμενα (οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ δούλεψαν κωμωδίες και μετέφεραν σε θεατρικό λόγο το κείμενο της ΕΙΡΗΝΗΣ) έκαναν πρόβες, πειραματίζονταν με μάσκες και θεατρικά αντικείμενα, διάλεγαν τη μουσική, έστηναν τα θεατρικά δρώμενα μεταφέροντας φύση, σκέψη και χωροχρόνο ακρατινής γης στη σκηνή.
Οι δράσεις αυτές ήρθαν να συμπληρώσουν τη φετινή πολιτιστική παραγωγή αφού οι τάξεις Β΄ και Γ΄ ένα περίπου μήνα πριν, δραματοποίησαν και παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση το παραμύθι ¨Αγάπιος το όνομά του¨ με εμψυχώτριες τις δασκάλες Γκούμα Γεωργία και Σπυροπούλου Λίνα, παρουσία της συγγραφέα του παραμυθιού κας Άννας Πολυβ. Δενδρινού. Η Α΄ τάξη τέλος, παρουσίασε στη γιορτή λήξης του 2ου Νηπιαγωγείου ένα ιδιαίτερα χαρούμενο μουσικοχορευτικό δρώμενο, τον ¨Πρίγκιπα Λεμόνη¨ του Σακελλάρη, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Ζησιμάτου Γεωργίας. Ιδιαίτερα σημαντική σε όλες αυτές τις δράσεις ήταν η συμβολή της μουσικού Ιωάννα Κωστάκη.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τους γονείς και τους μαθητές του σχολείου μας, η Ακρατινή κοινωνία: ο Δήμαρχος και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και Φορέων και Συλλόγων της περιοχής, οι διευθυντές σχολείων, οι διευθυντές τοπικών εφημερίδων, καθώς και φίλοι από το Αίγιο.
Η εκδήλωση έκλεισε με αποχαιρετισμούς της Στ΄, της δασκάλας τους και του Συλλόγου γονέων από τον πρόεδρο Αλέξη Τόγια σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.
Οι δάσκαλοι του σχολείου τράβηξαν την αυλαία της βραδιάς τιμώντας με αναμνηστική πλακέτα τον Λάμπη Νικολάου, πρώην Δ/ντή του σχολείου.
Μια γιορτή λήξης διαφορετική, μια προσφορά στον πολιτισμό του τόπου, που, σίγουρα, θα τη θυμούνται όσοι βρέθηκαν εκεί!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας