Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΑΤΑΣ 2010 ΣΤΗΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑΣ


VIDEO

ΠΗΓΗ: Lepado tv - fokidanews

Η “Γιορτή της Τράτας” έγινε το Σάββατο 19 Ιουνίου στην Ερατεινή και σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς παραβρέθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες . Η Ερατεινή το γραφικό χωριό της
Φωκίδας συγκεντρώνει έτσι κι αλλιώς πολλούς παραθεριστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στον Κορινθιακό κόλπο, αγναντεύει την ήρεμη θάλασσα και τα βουνά της Πελοποννήσου από τη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία που συνεχίζεται στην Τολοφώνα ( Βιτρινίτσα).
Η γιορτή της τράτας στην Ερατεινή ,που οι κάτοικοί της είναι κατεξοχήν ψαράδες , έχει γίνει παράδοση και είναι το πρώτο πανηγύρι του καλοκαιριού δίπλα στην θάλασσα του Κορινθιακού όπου προσφέρονται δωρεάν (κόντρα στην οικονομική κρίση) ψητά ψάρια στους επισκέπτες ( σαρδέλες) ενώ υπάρχουν μουσικά …συγκροτήματα και χορός.. Το σούρουπο οι φωτιές στις υπαίθριες ψησταριές άναψαν η μία μετά την άλλη. Έτοιμες οι σαρδέλλες, στοιβαγμένες σε τελάρα… Η ψητή σαρδέλλα είναι ιδιαίτερη νοστιμιά της Ερατεινής. Τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερατεινής, συμμετέχουν πάντοτε με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς. Οι πολλές ψησταριές στήνονται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που ψήνουν σαρδέλες συμβολίζουν την δωρεά της θάλασσας στους κατοίκους και τους επισκέπτες κατά συνέπεια της περιοχής αλλά και την ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων και των εθίμων τόσο στον τρόπο αλίευσης όσο και στον τρόπο ζωής. Ο κόσμος παίρνει και τρώει δωρεάν σαρδέλες μέχρι σκασμού, ενώ παράλληλα απολαμβάνει τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τράτες μέσα από την θάλασσα για πάνω από 20 λεπτά. Εξέδρες στημένες στον δρόμο, φιλοξενούν ορχήστρες όλων των μουσικών ρευμάτων και το γλέντι ξενυχτάει. Η ρίψη πυροτεχνημάτων και η παρουσίαση παραδοσιακών χωρών αποτελούν όμορφο κομμάτι της εκδήλωσης που είναι σημείο αναφοράς για την Ερατεινή και τη Φωκίδα.