Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η Γκάνα 2 – 1στην παράταση νίκησε τις ΗΠΑ


Το παρατσούκλι τους είναι «Μαύρα Αστέρια», πλην όμως κανείς δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αν σιγά - σιγά ο κόσμος αρχίσει να τους αποκαλεί «Τρομερά Μωρά».Οι Γκανέζοι,
λοιπόν, αποτελούμενοι σε σημαντικό βαθμό από τους παίκτες που στις αρχές του χρόνου κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων, επικράτησαν με 2-1 στην παράταση των ΗΠΑ και πέρασαν στους «8» του αντίστοιχου των Ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη.
Μια επιτυχία που τους δίνει τη δυνατότητα να περηφανεύονται ότι είναι η τρίτη ομάδα της Αφρικής που καταφέρνει κάτι τέτοιο, μετά το Καμερούν του 1990 και τη Σενεγάλη του 2002 , ενώ εντυπωσιακό είναι πως αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε Μουντιάλ, με την πρώτη 4 χρόνια πριν να έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τους. Η ομάδα των ΗΠΑ προσπάθησε, αλλά έμεινε εκτός Μουντιάλ στην φάση των "16", όπως και τέσσερα χρόνια πριν.
Οι ΗΠΑ είχαν το πρώτο καλό σουτ του αγώνα με τον Ντέμπσεϊ στο 5' (μπλόκαρε ο Κίνγκσον), αλλά οι Γκανέζοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ στο ίδιο λεπτό. Έπειτα λοιπόν από λάθος του Κλαρκ στον χώρο του κέντρου ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ πήρε την μπάλα και έφυγε στην αντεπίθεση, την ολοκλήρωσε μόνος του κάνοντας σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Ο Κλιντ Ντέμπσεϊ έκανε εντυπωσιακή προσπάθεια στο 61', πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Τζον Μενσά, μπήκε στην περιοχή και τον ανέτρεψε ο Τζόναθαν Μενσά, με τον Ούγγρο διαιτητή να δίνει πέναλτι. Ο Λάντον Ντόνοβαν ανέλαβε την εκτέλεση σκοράροντας για τρίτο σερί ματς στην διοργάνωση, με την μπάλα να χτυπά στο αριστερό δοκάρι και να καταλήγει στα δίχτυα ισοφαρίζοντας σε 1 - 1.
Η παράταση είχε ανάλογο ξεκίνημα για την Γκάνα με αυτό του αγώνα, καθώς προηγήθηκε εκ νέου στο 93' με τον Ασαμόα Γκιάν να σκοράρει για τρίτη φορά στην διοργάνωση. Ο Αντρέ Αϊέου έκανε εντυπωσιακή μπαλιά από την άμυνα και ο Ασαμόα Γκιάν κοντρόλαρε με τον στήθος, μπήκε στην περιοχή, έμεινε όρθιος παρά την πίεση δύο αμυντικών και με άριστο σουτ στην κίνηση με το αριστερό νίκησε τον Χάουαρντ για το 2-1 υπέρ των Αφρικανών.
ΗΠΑ: Χάουαρντ, Τσερούντολο, ΝτεΜέριτ, Μποκανέγκρα, Μπόρνσταϊν, Κλαρκ (31' Μορίς Εντού), Μπράντλεϊ, Ντέμπσεϊ, Ντόνοβαν, Άλτιντορ (90' Έρκουλες Γκόμες), Φίντλεϊ (46' Φάιλαμπερ).
ΓΚΑΝΑ: Κίνγκσον, Ίνκουμ (113' Μουντάρι), Πάντσιλ, Τζον Μενσά, Τζόναθαν Μενσά, Σάρπεϊ (73' Άντι), Ανάν, Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (78' Άπια), Κουάντουο Ασαμόα, Αντρέ Αϊέου, Ασαμόα Γκιάν