Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Σύσκεψη στο Ξυλόκαστρο για τις Ζημιές από τις Πυρκαγιές

 

Στο Ξυλόκαστρο  βρέθηκε την Τετάρτη 10/10 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, προκειμένου να ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Κορίνθιοι Υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Χρίστος Δήμας, η Βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν επί τάπητος τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων, καθώς και τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Συγκεκριμένα, προτάθηκαν τα παρακάτω μέτρα:


    1. Πρώτη Αρωγή για Στεγαστική Συνδρομή: Οι πληγέντες πολίτες και επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αίτηση για την Πρώτη Αρωγή, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή 10.000€ για τα «κόκκινα» κτίρια και 5.000€ για τα «κίτρινα».
    2. Στεγαστική Συνδρομή για Επισκευές/Ανακατασκευές: Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες υπέστησαν ζημιές, δικαιούνται δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) για την αποκατάσταση των κτιρίων.
    3. Επιδότηση Ενοικίου/Συγκατοίκησης: Προσωρινή στέγαση για όσους έχουν ανάγκη, με επιδότηση από 300€ έως 500€, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
    4. Πρώτη Αρωγή για Επιχειρήσεις: Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν προκαταβολή από 2.000€ έως 4.000€.
    5. Ολοκληρωμένη Επιχορήγηση προς Επιχειρήσεις: Για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα.
    6. Κρατική Αρωγή για Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις:
          ● Ζητήσαμε και έγινε δεκτή παράταση έως 25/10/2024 για τις δηλώσεις φυσικών καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων προς τον ΕΛΓΑ.

Αιτηθήκαμε:
    ● Άμεση εκτίμηση καταστροφών της παραγωγής, καθώς και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου
    ● Επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημιώσεων με προκαταβολές
    ● Άμεση λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την επιστροφή αποζημιώσεων
    ● Αποζημίωση μπορούν να πάρουν και όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αρκεί να έχουν δηλώσει αγροτικό εισόδημα το προηγούμενο έτος (2023).
    ● Όσον αφορά τα βοσκοτόπια είμαστε ήδη σε επαφή με την επιτροπή Κρατικής Αρωγής για να προωθήσουμε τις εκτάσεις και των αριθμό κοπαδιών.
    7. Αποζημιώσεις για Νοικοκυριά: Χορήγηση 600€ για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών και έως 6.000€ για την αντικατάσταση οικοσκευής.
    8. Αναστολή Φορολογικών Υποχρεώσεων: Εξάμηνη αναστολή πληρωμής φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στις πυρόπληκτες περιοχές.
    9. Ειδικές Διευκολύνσεις για τους Δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και του Επιδόματος Στέγασης.
   10. Αναστολή Αναγκαστικών Εκτελέσεων: Προσωρινή αναστολή κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης στους πληγέντες.
   11. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια: Για τα ακίνητα που επλήγησαν.
   12. Ρύθμιση Ασφαλιστικών Εισφορών: Παράταση προθεσμιών και ευνοϊκή ρύθμιση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
   13. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας με Επίδομα Ειδικού Σκοπού: Για τους εργαζόμενους των πληγέντων επιχειρήσεων.
   14. Στήριξη Μαθητών και Αποφοίτων: Δικαίωμα ειδικής εισαγωγής για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025.
   15. XylokastroPass: Ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής με την παροχή κουπονιών για διακοπές σε τουριστικά καταλύματα.
   16. Έκτακτη χρηματοδότηση προς το Δήμο Ξυλοκάστρου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης υποδομών.

Οι ενισχύσεις αυτές προβλέπεται να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες, ώστε να υποστηρίξουν άμεσα τους πληγέντες και τις επιχειρήσεις χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

xylokastro-evrostini.gov.gr