Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Αναβίωσε στην Λιαντίνα Λακωνίας το ιστορικό έθιμο της Κουλούρας

Λακωνία: Αναβίωσε στην μικρή κοινότητα Λιαντίνας το ιστορικό έθιμο της Κουλούρας 

Το έθιμο της Κουλούρας στο χωριό Λιαντίνα Λακωνίας που χρονολογείται σχεδόν τρεις αιώνες αναβίωσε και φέτος μετά από τα τρία χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας.

Πρόκειται για ένα έθιμο όπου κάθε ένα από τα 18 σπίτια στο μικρό χωριό ετοιμάζει εδέσματα αλλά και μία χειροποίητη κουλουρά. Ο ιερέας του χωριού ψέλνει σε κάθε σπίτι το Χριστός Ανέστη, ενώ το κάθε σπίτι οφείλει να κεράσει με μεζεδάκια και κρασάκι του όλους τους κατοίκους του χωριού που

λαμβάνουν μέρος σε αυτό το έθιμο.

Αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψη όλων όσοι συμμετέχουν, στη συνέχεια πραγματοποιείται δημοπρασία στις χειροποίητες Κουλούρες έξω από το προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού.

Το έθιμο έχει και εκκλησιαστικό χαρακτήρα καθώς οι κάτοικοι του χωριού το χρησιμοποιούσαν ως τέχνασμα για να πλησιάσουν χωρίς να κινήσουν υποψίες το Κάστρο των Τούρκων, στη Μάνη. Τελικά οι έλληνες νίκησαν τους τούρκους και μάλιστα ο ρόλος του ιερέα ήταν ξεχωριστός καθώς έμπαινε σε κάθε σπίτι του χωριού και εμψύχωνε τους κατοίκους.

Στη φετινή δημοπρασία της Κουλούρας συμμετείχαν  κάτοικοι της Λιαντινας και επισκέπτες, οι οποίοι προσέφεραν χρηματικά ποσά. Τα χρήματα που συγκεντρωθήκαν θα χρησιμοποιηθούν για κοινωφελή έργα στην εκκλησιά και στο χωριό. Αξίζει να σημειωθεί οτι η μια κουλούρα δημοπρατήθηκε 450 ευρώ.

Η Λιαντίνα είναι οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και υπάγεται στο Δήμο Σπάρτης. Η Λιαντίνα βρίσκεται σε υψόμετρο 465 μέτρων και έχει πληθυσμό μόλις 38 κατοίκους.