Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Διακοφτό : Το έθιμο του ψησίματος με όλη την γειτονιά

Διακοφτό Αχαΐας: Το έθιμο του ψησίματος με όλη την γειτονιά 

 Διακοφτό Αχαΐας: Το έθιμο του ψησίματος με όλη την γειτονιά

Το έθιμο του ψησίματος με όλη τη γειτονιά μαζί να ψήνει αρνιά, να ανταλλάσσει πειράγματα για τον πιο καλοψημένο οβελία, και πολύ χορό και τραγούδι πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Διακοφτό Αχαΐας.

Πρόκειται για ένα έθιμο που καθιερώθηκε μετά τον πόλεμο και προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και παρά πολλούς επισκέπτες.

 Σε δεκάδες παραδοσιακές ξύλινες σούβλες που ετοιμάζονται την Μεγ. Εβδομάδα από κάθε οικογένεια σιγοψήνονται σε ειδική κατασκευή 16 λαχταριστά αρνιά, κοντοσούβλια και κοκορέτσια από νωρίς το πρωί.

Οι κάτοικοι ακολουθούν συγκεκριμένο τελετουργικό από την Μεγ. Παρασκευή οπότε μετά την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου τοποθετούν τα ξύλα με συγκεκριμένο τρόπο τα οποία έχουν μαζευτεί από τους γείτονες παρέα στην υποδομή ψησίματος που έχει δημιουργηθεί, ενώ στην συνέχεια τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα τοποθετούνται τα αρνιά τα οποία ψήνονται χειροκίνητα.

Αμέσως μετά το φαγητό ο χορός και το γλέντι μόλις έχει ανάψει και από αυτό δεν εξαιρείται κανείς, ούτε ακόμη και τα ψημένα αρνιά.