Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για βροχές και καταιγίδες - Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων

 kairiko_vroxes_mk

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε εχθές το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (17-04-2023) προβλέπονται κατά τόπους στη δυτική και βόρεια χώρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ενισχυμένους ανέμους και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:



Σήμερα Δευτέρα (17-04-2023)

α) μέχρι αργά το μεσημέρι στο Ιόνιο, στη δυτική Πελοπόννησο και στη δυτική Στερεά.

β) μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το μεσημέρι της Δευτέρας και έως και αύριο στην Αττική πρόκειται να επιστρέψουν περίπου 300.000 αυτοκίνητα, με την επιστροφή να γίνεται υπό βροχή, όπως έχει ενημερώσει και η ΕΜΥ.

Ήδη σε ισχύ βρίσκονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία, ενώ όπως έχει ανακοινώσει η Ολυμπία Οδός οι ώρες αιχμής για σήμερα είναι από τις 11 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ενώ για αύριο, Τρίτη του Πάσχα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. 

Το απόγευμα αναμένεται η επιστροφή του κύριου όγκου των εκδρομέων. Το τμήμα από τον Ισθμό, μέχρι την Ελευσίνα, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από οχήματα, όπως και το τμήμα της Ολυμπίας Οδού, που δέχεται την κυκλοφορία από την Κορίνθου-Πατρών και από τον Μορέα.

Σε 576.914 ανήλθαν τα οχήματα που εξήλθαν από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών κατά το διάστημα από 7 έως 14 Απριλίου, με αφορμή τις εορτές του Πάσχα.

Αν δεχτούμε (σ.σ. λίγο αυθαίρετα) ότι σε κάθε αυτοκίνητο είχαμε κατά μέσο όρο τρεις επιβάτες, αυτό σημαίνει πως πάνω από 1.700.000 άτομα έφυγαν οδικώς από την πρωτεύουσα. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και όσους ταξίδεψαν με πλοίο από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο (όπου τα πλοία αναχωρούσαν με πληρότητα κοντά στο 100%) και όσους προτίμησαν το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους. Το σύνολο των εκδρομέων αναμένεται να επιστρέψει στην πρωτεύουσα έως την Κυριακή του Θωμά.  

  Στο πλαίσιο αυτό, για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών καθώς και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Στρατηγικό Σχεδιασμό, έχουν διατεθεί στην Αττική, συνολικά 2.000 αστυνομικοί και 550 οχήματα της τροχαίας.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, και την υπόλοιπη εβδομάδα:

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, στη δυτική Πελοπόννησο, στη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα είναι ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 18 με 21 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη  κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου. 

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18-04-2023

Στη δυτική Ελλάδα, την κεντρική Μακεδονία και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 18 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-04-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και είναι πιθανόν να σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια πελάγη 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει κατα τόπους τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-04-2023

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και είναι πιθανόν να σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-04-2023

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-04-2023 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-04-2023

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Την Κυριακή τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως την Κυριακή.