Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

MέΡΑ 25: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 

Το προσχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Τουρισμού και αφορά τη μεταβίβαση των ιαματικών πηγών και όλων των περιουσιακών στοιχείων τους σε μία Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται από τον εκάστοτε Υπουργό, αποτελεί την επιτομή της αποικιοκρατικής και αυταρχικής λογικής με την οποία η παρούσα

κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το νομοθετικό έργο. Παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι, που διαχειρίζονται τις ιαματικές πηγές ως επί το πλείστον, έχουν μέσω της κακοδιαχείρισης χάσει πολλαπλές ευκαιρίες για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού πλούτου, η κυβέρνηση δεν έχει σε καμία περίπτωση το δικαίωμα με τόσο βάναυσο τρόπο να αφαιρεί το ξεχωριστό αυτό αγαθό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει τόσο οικονομικές, όσο και πολιτιστικές πτυχές και είναι συνδεδεμένο με την ίδια την ιστορία των λουτροπόλεων. Οι Δήμοι που κατέχουν ιαματικές πηγές χρειάζονται την στήριξη του κεντρικού κράτους κάτι που σκόπιμα δεν έχει γίνει δεκαετίες τώρα. 

Ιδιαίτερα για το Λουτράκι οι ιαματικές πηγές είναι ταυτισμένες με την ιστορία της πόλης και τη ζωή όλων των κατοίκων όχι μόνο του Λουτρακίου αλλά και των Κορίνθιων –και όχι μόνο-. Μάλιστα με την λειτουργία του σύγχρονου ΣΠΑ και παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την κατασκευάστρια εταιρεία, οι ιαματικές πηγές του Λουτρακίου αποτελούν «φιλέτο» για τους επίδοξους «επενδυτές» που καιροφυλακτούν, για να βάλουν στο χέρι το ξεχωριστό αυτό περιουσιακό στοιχείο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο αυτό προσχέδιο και να συζητήσει οργανωμένα και σοβαρά με τους Δήμους τα περιθώρια να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα ανεκτίμητα αυτά αγαθά, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται απλά ως προϊόντα προς εκποίηση, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Θοδωρής Βασιλακόπουλος