Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Δυνατός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Κατέρρευσαν τμήματα σχολείων, εκκλησία και σπίτι κοντά στο επίκεντρο Αισθητός σε Αττική και Θεσσαλονίκη /Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/03/seismos_ekklisia-1024x768.jpghttps://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2021/03/bdbdfb.jpg

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:18 σε απόσταση 24 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Λάρισας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 20 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Ακολούθησε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ. Λίγη ώρα αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω τον σεισμό, στα 6 Ρίχτερ.  Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο  ανακοίνωσε τον σεισμό στα 6,2 Ρίχτερ.

Ζημιές προκλήθηκαν σε κτίρια σε χωριά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στον Τύρναβο, με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Στο χωριό Δαμάσι, κατέρρευσε μεσοτοιχία σε σχολείο το οποίο δεν λειτουργούσe λόγω των μέτρων του κοροναϊού.

Μερική κατάρρευση σημειώθηκε και σε σχολείο στο χωριό Βλαχογιάννη, με τους μαθητές ευτυχώς να προλαβαίνουν να βγουν έξω. Οι σεισμολόγοι συμβούλεψαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία την Πέμπτη στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος. Στο ίδιο χωριό κατέρρευσε και εκκλησία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους.

  Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε «ότι πρόκειται για έναν σεισμό μεγάλο που έχει γίνει σε μία περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς».

«Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια, αλλά είναι σίγουρο ότι περιμένουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία».

Επίσης ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε πληροφόρηση». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη 2-3 μετασεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να εκτονωθεί έτσι το φαινόμενο.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς καλώντας να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια για τις επόμενες ώρες.