Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Δεύτερο βράδυ έντασης στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής – Πολύς κόσμος και σε Παγκράτι, Αιγάλεω και Ακρόπολη


Ακόμη μία νύχτα έντασης σε πολλές πλατείες της Αττικής καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που δεν δείχνουν να πειθαρχούν στα μέτρα. Ένταση επικράτησε περίπου στις 21:00 στην Αγία Παρασκευή, καθώς η Αστυνομία έκλεισε την πλατεία Αγίου Ιωάννου όπως αποφάσισε η κυβέρνηση νωρίτερα.
Περίπου 100 άτομα βρίσκονται ωστόσο στην πλατεία και φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας, περιπολικό της οποίας τους καλεί να αποχωρήσουν για λόγους δημόσιας υγείας, για την αποφυγή διασποράς της νόσου του κορωνοϊού. Στην περιοχή παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, πολλοί επέλεξαν για την βραδινή τους βόλτα να βρεθούν στον Λυκαβηττό και την πλατεία Βαρνάβα. Αθηναίοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, τρεις ημέρες μετά την άρση των μέτρων, βρέθηκαν στον Λυκαβηττό για να απολαύσουν τη θέα αλλά και το λαμπερό φεγγάρι.

Παρόμοιο σκηνικό και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Δεκάδες πολίτες με ποτά στα χέρια, τα οποία αγόρασαν από περίπτερο και δύο μπαρ που τα πουλάνε σε πλαστικό ποτήρι, καθόντουσαν σε παγκάκια και πεζούλια, αδιαφορώντας για τη σύσταση των ειδικών περί αποστάσεων.
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η πλατεία θα παραμένει κλειστή από απόψε το βράδυ στις 21:00  έως τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
«Όσα διαδραματίστηκαν χθες και προχθές στην Αγία Παρασκευή παραπέμπουν σε όσους περιφρονούν τις οδηγίες περί αποφυγής συγχρωτισμού. Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και χθες επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών.  Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή και θα παραμένει κλειστή από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί μέχρι νεωτέρας», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι, αλλά και τα τελευταία φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ μπαρ, για την διασπορά του covid-19.
Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης – συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο σκηνικό συγχρωτισμού είχε γίνει και στον Βόλο τη Δευτέρα με πελάτες που έπαιρναν take away ποτά και συνωστίζονταν.
Οι εικόνες αυτές έκαναν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να προειδοποιήσει σε αυστηρό τόνο ότι take away σε ποτά και άτυπα πάρτι, απαγορεύονται, αλλιώς θα ληφθούν μέτρα.
«Βούλιαξε» από κόσμο και η Πειραϊκή
Η Πειραϊκή έχει “βουλιάξει” από κόσμο. Κάτι που φυσικά -από μόνο του- δεν εμπεριέχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο οι Αρχές είναι ξεκάθαρες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατά την δεύτερη φάση του κορονοϊού στην χώρα μας, δηλαδή αυτήν του… βγαίνουμε από το σπίτι αλλά “μένουμε ασφαλείς”.
Μια από τις πιο βασικές “οδηγίες” που λένε και… ξαναλένε οι ειδικοί, είναι αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δηλαδή το να κρατάμε δύο μέτρα απόσταση από τους συμπολίτες μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι. Από την αρχή της Πειραϊκής, στην Θεμιστοκλέους, μέχρι και το Πασαλιμάνι, εκατοντάδες κόσμου έχουν βγει και κάθονται στα πάρκα χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία είναι φανερό πως βρίσκονται περισσότερα από 10 άτομα, ενώ ο συγκεκριμένος περιορισμός όχι μόνο παραμένει σε ισχύ, αλλά “σηκώνει” και πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ
Αυστηρά πρόστιμα για τους ανυπάκουους καταστηματάρχες
Σε αρχικό επίπεδο, οι αστυνομικές αρχές περιορίστηκαν μόνο σε αυστηρές συστάσεις, απομακρύνοντας του πολίτες που είχαν συνωστισθεί. Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα (ίσως και νωρίτερα, εάν υπάρξουν νέα παρόμοια περιστατικά) το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που αψηφούν τα μέτρα θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Παράλληλα, θα σφραγίζεται το κατάστημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σε αυστηρό τόνο σημείωσε: «Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται. Οι μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται και προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».