Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά!


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί τα διοικητικά συμβούλια των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων τις Περιφέρειας Πελοποννήσου και όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και την προετοιμασία δράσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας σε Περιφερειακές Ενότητες, δήμους, τράπεζες, ΕΛΓΑ κλπ, στις 28 Απρίλη, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. 


Ναμην μείνουνε σιωπηλοί απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις και εφαρμόζονται και από την σημερινή της ΝΔ με στόχευση τον αφανισμό μας. Η κυβέρνηση μεευαγγέλιο την Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της ΕΕ, από την μίαδίνει απλόχεραεκατομμύρια ευρώστους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη των μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της που έχουν επιβληθεί. 

Ταυτόχρονα είναι στην ημερήσια διάταξητα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοεξαγωγέων και των μεγαλοβιομήχανων, που εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση . 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΗ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ !! 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.  Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Το ίδιο να ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. Εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών. Αποζημιώσεις για όσους αναστέλλουν την εργασία τους λόγω νόσου. Στήριξη της αγρότισσας που παραμένει στο σπίτι για φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένων.
2.  Με κρατική ευθύνη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων,αμνοεριφίων και αυγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω.  Απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.
3.  Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Άμεση απόδοση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
4.  Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.
5.  Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα.
6.     Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.
7.     Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό για όλο τον πληθυσμό, κάλυψη κενών στα Κέντρα Υγείας.
8.     Να εξασφαλιστεί ειδική άδεια στους επαγγελματίες για τη μεταφορά των προϊόντων τους, χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και να δοθεί αυτή την περίοδο στους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η δυνατότητα μη υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας, όσο ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.
9.     Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα, με συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων, που να διευκολύνουν την πρόσβαση χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού, ώστε να εξασφαλίζεται και η τήρηση όλων των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής, με απαλλαγή από τέλη λαϊκών αγορών σε παραγωγούς που αναγκάζονται λόγω κλεισίματος της αγοράς ή προστασίας να μη στήνουν πάγκο.
10. Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ)  με ευθύνη και επιβάρυνση της περιφέρειας, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.
11. Να αποδοθεί αμέσως το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζόμενους τους και να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
12. Παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
13. Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας, κρατική χρηματοδότηση-ευθύνη.

omospondia peloponnisou