Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Αποφασίστηκε η αποκοπή των 2 ορόφων ξενοδοχείου κάτω από την Ακρόπολη από το ΚΑΣ

Αποφασίστηκε η αποκοπή των 2 ορόφων του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη από το ΚΑΣ
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης, γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, κάτω από την Ακρόπολη, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός -το ξενοδοχείο- και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, η ιστορία με το ξενοδοχείο, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ξεκινά το 2012 με την «πρώτη πράξη λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (σ.σ. του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα), η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο και έλεγε ότι τα τελικά σχέδια θα πρέπει να επανελεγχθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ. Αυτό δεν έγινε. Το 2016 υπήρξε μια έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε. Το 2018 γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του, το οποίο ακολουθούσε τον ΝΟΚ, δηλαδή τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και από εκεί και πέρα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ, να συζητήσει για να δουν σε τι ύψος λογικά θα έπρεπε να είναι αυτό το κτίριο. Και το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν τις απολήψεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει είτε για μηχανήματα είτε απολήψεις για πέργκολες κλπ. Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν».
Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε επίσης ότι «από τότε που προέκυψε το θέμα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και εδόθη αναστολή στις οικοδομικές άδειες ακριβώς για να επανεξεταστεί το θέμα, η οποία έληξε τον Μάρτιο του 2020 -τώρα είναι με παράταση της αναστολής-, το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετεί αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, για τα ύψη που πρέπει να έχει η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, ανεξαρτήτως του ΝΟΚ του 2012». Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός απάντησε ότι, σύμφωνα και με την ενημέρωσή της, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΑΣ. «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο», κατέληξε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.