Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Γιώργος Ψυχογιός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τους Συνεταιρισμούς βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα»




Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Ο κος Ψυχογιός ανέφερε ότι οι συνεταιρισμοί από Ενώσεις προσώπων γίνονται Ενώσεις κεφαλαίων, παραβιάζοντας παράλληλα πολλές από τις επτά συνεταιριστικές αρχές, όπως αυτή της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας στη λειτουργία τους, αλλά και της περιουσίας του που ανήκει στις γενεές και όχι ως στους μετόχους-μέλη.


Εν συνεχεία κατέδειξε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία των συνεταιρισμών με πολύ σοβαρές ευθύνες των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το ξεπούλημα της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς με προκλητικό τρόπο και κόστος.

Το νομοσχέδιο, είπε ο Βουλευτής, δεν εξυπηρετεί τους υγιείς συνεταιρισμούς, αλλά ούτε και αυτούς που είναι σε λύση και εκκαθάριση και διευκολύνει μόνο αυτούς που έχουν ήδη συμφωνήσει με ιδιώτες για την εκμετάλλευση της περιουσίας και του brand name που έχουν χτίσει για δεκαετίες, δίνοντας την δυνατότητα εισόδου στους ιδιώτες με ποσοστό μόλις 35%, ενώ στις διατάξεις υπάρχει και η κατάργηση των δύο θητειών του Προέδρου με τον κίνδυνο επαναφοράς νοσηρών φαινομένων διαπλοκής του παρελθόντος που, εκτός των άλλων,  εμποδίζουν την ανανέωση του δυναμικού των συνεταιρισμών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ζητήματα της Κορινθίας, ο κος Ψυχογιός κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι αφήνει τους παραγωγούς, και ειδικότερα του ελαιολάδου και του επιτραπέζιου σταφυλιού απροστάτευτους, καθώς δεν προσπαθεί για να διασφαλίσει μια βιώσιμη τιμή και δεν έχει καταβάλει ακόμα τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2019, ενώ δεν μερίμνησε για την έγκαιρη προστασία των ελαιόδεντρων από τον δάκο.

Τέλος ο κος Ψυχογιός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επιμένει στο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι όλα θα τα αποκαταστήσουν οι ιδιώτες με πρόσχημα την προώθηση της χρηματοδότησης, αγνοώντας ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την μεταποίηση, πώληση και παραγωγή των προϊόντων.

Βέβαια, οι διαθέσεις της ΝΔ είχαν φανεί ήδη από την πρώτη στιγμή με την τροπολογία που είχε φέρει στο Κοινοβούλιο ο κ. Βορίδης, καταστρατηγώντας πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - που μάλιστα είχε υπερασπιστεί στο Δικαστήριο ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης -, δίνοντας χρόνο σε συγκεκριμένες ΑΕΣ (Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις) που δεν τηρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις του Ν. 4015/2011 να αποφύγουν τον έλεγχο και να λειτουργούν ως ΙΚΕ (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες), έχοντας ενοικιάσει την συνεταιριστική περιουσία τους σε προσφιλή τους συμφέροντα. Και όλα αυτά, ενώ πέρα από την εφαρμογή των διατάξεων, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων και την λειτουργία της ΑΕΣ, αλλά και την διασφάλιση των συμφερόντων των τοπικών παραγωγών.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής ανέφερε: “Εμείς θα συνεχίσουμε από τον ρόλο και τη θέση μας να είμαστε σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της παραγωγής, με τον πρωτογενή τομέα διότι για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικός, τόσο μέσα από τα συνεργατικά σχήματα όσο και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.”