Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Επαφές στην Κύπρο ο Χρίστος Δήμας. ( ΦΩΤΟ)

 
Επαφές στην Κύπρο είχε την Τετάρτη 4/3 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία κ. Χρίστος Δήμας. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ήταν μαζί με τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Κόκκινο, κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε το CERIDES- Excellence in Innovation & Technology με θέμα την Έρευνα και την Καινοτομία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η επιστημονική έρευνα με την καινοτομία και την «επιτακτική ανάγκη που υπάρχει σήμερα να επενδύσουμε περισσότερο στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) για να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως είναι η εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας, την κλιματική αλλαγή, η ανάσχεση του «Brain Drain», η Εθνική Άμυνα και ο Ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.» Επίσης αναφέρθηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα project του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα καθώς και την της Ηλεκτρονική Πλατφόρμα προς όφελος του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο ο κ. Δήμας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όπου συζήτησαν για κρίσιμα θέματα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το Μεταναστευτικό, η Τουρκική προκλητικότητα καθώς και για το ενεργειακό πρόγραμμα των δυο χωρών.
Επιπλέον, συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη. Η συζήτηση αφορούσε τα ζητήματα Οικονομίας και Ανάπτυξης των δυο χωρών ενώ έγινε αναφορά και σε θέματα αμοιβαίου επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς και η ευρύτερη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Συνεχίζοντας της συναντήσεις του ο κ. Δήμας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη της ΝΟΔΕ Κύπρου αναλύοντας την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας και κυρίως τα θέματα που αφορούν την Ασφάλεια των δύο χωρών καθώς και την διεύρυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου σε μια σειρά από τομείς.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ο κ. Δήμας επισκέφτηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Ελληνοκυπρίων αγωνιστών.