Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τη διαχείριση των συμβόλων



Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Γυναίκα… Δικαστικός… Με πρωταγωνιστική παρουσία στην εποχή της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων… Φιλόζωη… Με οικολογικές ευαισθησίες… Με αίσθηση της πραγματικότητας των social media… Με αίσθηση της πραγματικότητας… γενικώς.

Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα επηρεάζει ως ηχώ εκτιμήσεων και αναλύσεων το εθνικό αφήγημα, και μετά την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν… προβλέψιμος στη διαφορετικότητά του. Θέλησε
να συνδυάσει τον πρόλογο της δικής του περπατησιάς στη διακυβέρνηση του τόπου, με την υπογραφή στην επιλογή μιας γυναίκας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, μετά από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες ανεμπόδιστης Δημοκρατίας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Μια γυναίκα που προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης, τον Θεσμό που έχει υποστεί τα σημαντικότερα πλήγματα και εισπράττει την περισσότερο προχωρημένη κοινωνική απαξίωση και δυσπιστία, στα χρόνια των Μνημονίων.

Μια γυναίκα, πολίτης του κόσμου. Που μπορεί να κοιτάζει έξω, πέρα και μακριά από τη χώρα, έστω κι αν διαθέτει τις προσωπικές προσβάσεις και διαπροσωπικές σχέσεις με ξένους ηγέτες.

Στην επικοινωνία, έχει παγιωθεί η ορθότητα της θεωρίας ότι «το μέσο είναι το μήνυμα». Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εικονοποιεί πινελιές επαρκούς διαφορετικότητας, που έχει ανάγκη η χώρα, σε μια εποχή κατά την οποία επιδιώκει να γυρίσει σελίδα στην πράξη, όχι στα λόγια.

Όσο για τον Πρωθυπουργό, συνεχίζει με συνέπεια να… διαβάζει παθιασμένα την κληρονομιά του Φρανσουά Μιτεράν. Η διαχείριση των συμβόλων. Χωρίς αυτήν… στην Ιθάκη δεν φτάνεις. Ούτε το ταξίδι καλύπτει τις ανάγκες του μυαλού.

ysterografa.gr