Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Συναντήσεις αντιπροσωπείας του Σουηδικού Κοινοβουλίου με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και το Προεδρείο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σουηδίας


Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλίου της Σουηδίας είχε διακομματική αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους κ.κ. Σοφία Βούλτεψη, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Γεώργιο Ψυχογιό, Γεώργιο Καμίνη, Χρήστο Κατσώτη και Αντώνιο Μυλωνάκη. 

 
 Οι βουλευτές ενημέρωσαν εκτενώς τους Σουηδούς συναδέλφους τους για το τεράστιο βάρος που έχει επωμισθεί η χώρα μας ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν νέα, ανησυχητική αύξηση, οδηγώντας για μία ακόμη φορά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση ασφυκτική. 
 Η ελληνική αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, στη βάση της δίκαιης κατανομής βαρών και ευθυνών, ενώ μετέφεραν προς τους συναδέλφους τους τα αιτήματα της Ελληνικής Πολιτείας για ενίσχυση της Frontex, αποστολή επιτόπιου εξειδικευμένου προσωπικού για τη διεκπεραίωση των πολυάριθμων εκκρεμών αιτημάτων ασύλου και φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ε.Ε.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη στάση της Τουρκίας, με τους βουλευτές να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και να σταλεί σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για την προώθηση γεωστρατηγικών συμφερόντων.
Από την πλευρά τους, οι Σουηδοί βουλευτές δήλωσαν ότι κατανοούν απόλυτα την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε., ενδιαφέρθηκαν δε ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της χώρας μας όσον αφορά την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Ακολούθησε συνάντηση της σουηδικής αντιπροσωπείας με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σουηδίας κ. Αικατερίνη Παπακώστα-Παλιούρα και τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Κατρίνη, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών και συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που αφορούν στους τομείς μετανάστευσης, υγείας, εργασίας και ισότητας.  

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης