Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» και… μειώσεις φόρων ο προϋπολογισμός του 2020 – Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/12/vouli-mitsotakis-500.jpg 
Εγκρίθηκε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2020 ενώ με 250 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η πενθήμερη συζήτηση που διήρκεσε περίπου 50 ώρες και τοποθετήθηκαν 224 βουλευτές και 34 μέλη της κυβέρνησης, κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 158 υπερψήφισαν, έναντι 139 που καταψήφισαν. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού. Υπερψηφίσθηκε και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με 250
θετικές ψήφους, έναντι 39 κατά και 8 παρών. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισε όχι σε όλα.
Επιπρόσθετα, με αυξημένη πλειοψηφία, πέραν της κυβερνητικής, ψηφίσθηκε και ο προϋπολογισμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας που συγκέντρωσε 242 θετικές ψήφους 55 κατά.Κατά μια αυξημένη θετική ψήφο, σε σχέση με την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός που αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών.
 Σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τον  προϋπολογισμό  του 2020. «Ο προϋπολογισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Διότι πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού».
 «Θα συμφωνήσετε νομίζω όλοι ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση ψυχρών αριθμών» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή  για τον προϋπολογισμό , ο Αλέξης Τσίπρας.  «Είναι η ίδια η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, και των παιδιών τους, πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Και είναι, ταυτόχρονα, η φωτογραφία, το καθρέφτισμα, της λογικής, της πολιτικής, ακόμα και της ηθικής μιας κυβέρνησης» προσέθεσε. «Κι αν έτσι δούμε το σημερινό σχέδιο Προϋπολογισμού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη». «Για τους λίγους και εκλεκτούς, όμως, προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά...
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας», σημείωσε.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανήγγειλε πως το κίνημα θα καταθέσει πρόταση νόμου και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, τώρα. «Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε», ανέφερε,καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.
Ακόμη πρόσθεσε πως θα πρέπει η Ελλάδα «να στείλει, επιτέλους, ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν, στους εταίρους και συμμάχους. Ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά». 
«Τα οφέλη του Προϋπολογισμού που φέρνετε στη Βουλή προς ψήφιση καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Συρρικνώνετε με κάθε τρόπο τους μισθούς και μετατρέπετε τους Έλληνες εργαζόμενους στους φτωχότερους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
 Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε το «δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «πικρούς καρπούς» που φέρνουν οι πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων και αναφερόμενος στις «χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που φέρνει η δήθεν πράσινη ανάπτυξη».
Για τις καταλήψεις, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, τον προϋπολογισμό αλλά και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στη Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020. «Να μην διανοηθούν να πάνε στη Χάγη απροετοίμαστοι» είπε ο κ. Βελόπουλος, λέγοντας παράλληλα ότι ακούει διάφορα περί συνεκμετάλλευσης. «Το σπίτι σας δώστε το, όχι περιουσία Ελλήνων» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε πως είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένος να αποτύχει ενώ έκανε λόγο για «έωλα νούμερα». Την ίδια ώρα, έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του για το ζήτημα των καταλήψεων.
 Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της «κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας ακόμη μνημονιακής νύχτας». Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2020, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 και υπουργός Οικονομικών το α’ εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, σχολιάζοντας μάλιστα, ότι δεν στοίχισε στη χώρα η δημιουργική ασάφεια, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η ΝΔ θα έχει μέσα σε 12 ή 24 μήνες αποκηρύξει και αποποιηθεί τον προϋπολογισμό αυτό, όπως συνέβη με κάθε προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας και επεσήμανε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να πάνε καλά αν δεν έρθει πρώτα η αναδιάρθρωση του χρέους.