Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Τοποθέτηση του Βουλευτή Κορινθίας Γ. Ψυχογιού στη διαδικασία συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή




Ο βουλευτης Κορινθίας, και αναπληρωτής τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική, του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε στη διαδικασία συζήτησης του Προυπολογισμού στη Βουλή



Ο κος Ψυχογιός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο λόγος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κύριου Χρυσοχοΐδη ότι “θα καθαρίσουν οι πόλεις” πηγαίνει τη χώρα πίσω στη διετία 2012-2014 οπότε η χώρα καταδικάστηκε για παρόμοιες πρακτικές έξαρσης αστυνομικής βίας. Διερωτήθηκε
από ποιους ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καθαρίσει τις πόλεις. Από πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν, από τις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύτηκαν, από τους φοιτητές που θέλουν κάνουν συνέλευση στη σχολή τους, από τους μικροοφειλέτες μέχρι 800 ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων που σύρονταν στα αστυνομικά τμήματα ή από την 22χρονη που εξευτελίστηκε από αστυνομκούς επιστρέφοντας από τη σχολή της. Θύμισε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφή προσανατολισμό στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με σταθερές και στοχευμένες επιχειρήσεις.

Tόνισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ με το κείμενο του προϋπολογισμού, ακολουθεί την ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή που οδήγησε τη χώρα στην περίοδο των μνημονίων και της χρεοκοπίας. Δίνει πολλά στους λίγους και πολύ λίγα στους πολλούς, ενώ είχε περιθώρια να δώσει περισσότερα. Απογοητεύει όλους εκείνους που την εμπιστεύτηκαν, πιστεύοντας στις προεκλογικές δεσμεύσεις για άμεση και σημαντική ελάφρυνση όσων επωμίστηκαν δυσανάλογα βάρη στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης.

Σε σχέση με τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης που πρόσφατα ψηφίστηκε αλλά αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό σχολίασε: “Οι φοροελαφρύνσεις αυτές αφορούν κυρίως τους ισχυρούς και τους πιο πλούσιους. Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν κερδίζουν σχεδόν τίποτα από τα οφέλη της εξόδου και των θυσιών που απαιτήθηκαν μέσα στα μνημόνια. Όμως, ακόμα και αυτά τα πολύ λίγα που δίνετε, τα παίρνετε πίσω μέσα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα από τις ασφαλιστικές εισφορές -όπου επανέρχονται οι κλάσεις- και βέβαια με το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων που είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί. Θα το δείτε και στην πράξη δυστυχώς.”

Σε ο,τι αφορά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού κατέδειξε ότι ότι δεν υλοποιείται και ότι αντίθετα τορπιλίζονται οι συλλογικές συμβάσεις, απολύονται εργαζόμενοι από τις τράπεζες, ενώ τα προγράμματα του ΟΑΕΔ περικόπτονται κατά 20% στον προϋπολογισμό, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανεργία αλλά και στη στελέχωση καίριων υπηρεσιών.

Αναφορικά με την μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης και τη διαχείριση του Προσφυγικού, τόνισε ότι αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το σχέδιό για τις κλειστές δομές και δεν το χρηματοδοτεί, η Κυβέρνηση αποφασίζει να το χρηματοδοτήσει από τον εθνικό προϋπολογισμό -ενώ κατηγορούσε ψευδώς τα προηγούμενα χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ που απορροφούσε τα ευρωπαικά κονδύλια - , και μάλιστα για  ένα σχέδιο το οποίο - εκτός του ότι παραβιάζει δικαιώματα - είναι και αναποτελεσματικό.

Καητγόρησε την Κυβέρνηση ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης δηλητρίασε τις τοπικές κοινωνίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης και ένταξης, και τώρα ένα μικρό μέρος τους στρέφεται εναντίον της. Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις μαζί με την πλειοψηφια της κοινωνίας για να επικρατήσει και πάλι η αλληλεγγύη απέναντι στους αποκλεισμούς και το μίσος.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του δηλώνοντας ότι: “η κοινωνία έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Θα αποτρέψει το ξήλωμα και τη διολίσθηση στην οποία προχωρείτε μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της, θα κερδίσει πίσω τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία και εμείς χορηγήσαμε. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή εντός και εκτός Βουλής.