Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Με ιστορικό ρεκόρ ψήφων νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Με ιστορικό ρεκόρ ψήφων νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας | in.gr 
Νέος Πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους, ποσοστό ρεκόρ, αναδείχθηκε ο Κώστας Τασούλας. 15 βουλευτές ψήφισαν παρών και απουσίαζαν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας εξελέγη με τις περισσότερες θετικές ψήφους από όσες έχουν εκλεγεί όλοι οι προηγούμενοι μεταπολιτευτικοί Πρόεδροι της Βουλής.

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Παρών δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής, οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ακολουθεί ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής της μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής περιόδου Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου που το 1974 είχε λάβει 217 θετικές ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους. Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως έγινε στο παρελθόν.
Η αυξημένη ανάδειξη εκτός από τον συμβολισμό της στήριξης των θεσμικών αξιωμάτων από μέρους των κομμάτων σηματοδοτεί βέβαια και την αυξημένη ευθύνη που θα έχει ο κ. Κώστας Τασούλας προκειμένου με την προεδρεία του στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα να αναδειχθεί Πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι να ενεργεί με παραταξιακές και υποκειμενικές μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες.
Το δεύτερο ρεκόρ που έσπασε σήμερα, η ανάδειξη του κ. Κώστας Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής είναι ότι είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, όχι μόνο στα μεταπολιτευτικά χρονικά αλλά από το βίο του ελληνικού κράτους που θα εκλεγεί έχοντας καταγωγή αλλά εκλογική περιφέρεια τα Ιωάννινα.
Μετά την εκλογή ο κ. Τασούλας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής χειροκροτούμενος  και ξεκίνησε τον λόγο του -με συναινετικό προφίλ- ευχαριστώντας τους βουλευτές που τον εξέλεξαν αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων που όπως είπε επί μία εικοσαετία τον επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους στο κοινοβούλιο.

Ακολούθησε η εθιμοτυπική τελετή παράδοσης – παραλαβής σε πολύ φιλικό κλίμα, όπου ο νέος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο γραφείο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση.
Μάλιστα, ο κ. Βούτσης συγκινήθηκε απο τα θερμά λόγια που άκουσε από τον Κώστα Τασούλα, όπου διεξήχθη η τελετή παράδοσης και παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου και του νέου Προέδρου και έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βούτση, χαίρομαι γιατί με καλωσορίζετε στο αξίωμα που τιμητικότατα και με απλοχεριά η Βουλή μου έδωσε μόλις πριν λίγο. Και χαίρομαι, γιατί ενώ εσείς με καλωσορίζετε, εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω, γιατί μπορεί να μην είστε Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο λαός της Αθήνας σας εξέλεξε και πάλι βουλευτή Αθηνών, άρα η Βουλή σας κρατάει μέσα στους κόλπους της.
Και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί όλες αυτές τις μέρες, με τρόπο ενδελεχή, περιεκτικό, ειλικρινή και φιλικό, τολμώ να πω, μου ξεδιπλώσατε όλη την εικόνα των δράσεων της Βουλής, όλων των προσπαθειών που εσείς και οι συνεργάτες σας κάνατε για μια περίοδο πάνω από τέσσερα χρόνια. Και ξέρετε, θεωρώ ότι η διάρκεια την οποία απολαύσατε είναι βασικός παράγων επιδόσεως, πράγμα το οποίο συχνά το ξεχνάμε στη χώρα μας, όπου κυνηγάμε το πρόσκαιρο και το προσωρινό. Αυτή τη διάρκεια την είχατε και μου δείξατε μέσα σ’ αυτήν τη διάρκεια, την πέραν των τεσσάρων ετών, ένα έργο το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.
Η Βουλή έχει δύο πρόσωπα: έχει το συμβολικό πρόσωπο, έχει και το κυριολεκτικό πρόσωπο. Το κυριολεκτικό πρόσωπο είναι οι υπάλληλοί της, η πολυσχιδής δράση της, μια βεντάλια μεγάλη που έχει να κάνει με την παιδεία, την ιστορία, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Έχουμε για πρώτη φορά, μετά από εβδομήντα χρόνια, παρουσία στο Άουσβιτς, επιβεβλημένη παρουσία που τιμά τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, χάρη στη Βουλή. Υπάρχουν ένα σωρό δράσεις που έχουν να κάνουν με τα κτηριακά, τα ιδιοκτησιακά, τις λαμπρές εκδόσεις, την προεργασία για τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Αυτό είναι το κυριολεκτικό σκέλος της Βουλής, είναι φροντισμένο αλλά μπορεί προφανώς να βελτιωθεί.
Το συμβολικό σκέλος της Βουλής είναι αυτό που οφείλουμε να διορθώσουμε όλοι. Γι’ αυτό έριξα μεγαλύτερο βάρος στην ομιλία που έκανα μετά την εκλογή μου σε αυτό το συμβολικό σκέλος της Βουλής, να καταλάβει ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά μας, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορεί να τον εκφράσει, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό, κι όπως είπα, δεν είμαι τόσο ρομαντικός, είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο ώστε να αποτύχουμε. Και αξίζει τον κόπο, σε συνεργασία η εξακομματική Βουλή, να επιχειρήσουμε αυτό το σημαντικό έργο: την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού, γιατί ακριβώς αυτή η συμβολική αξία, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια, υπέστη τρομερά πλήγματα.
Εγώ θεωρώ, κύριε Βούτση, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς εδώ. Προσδιόρισα κάποια πράγματα, αντιλαμβάνομαι ότι άλλα λεν τα γράμματα και άλλα λεν τα πράγματα, είμαι αρκετά έμπειρος για να καταλαβαίνω ότι αρκετοί στόχοι, όταν είναι ρομαντικοί και ενδεχομένως υπερβολικοί, μπορεί να μην επιτυγχάνονται, αλλά υπάρχει μια αφετηρία και επειδή όλα στη δημόσια ζωή και στη Βουλή είναι μια σκυταλοδρομία, εγώ τώρα εδώ, ενώπιον των στελεχών της Βουλής και μπροστά σας, σας λέω ότι τη σκυτάλη που ειλικρινώς και με καλή διάθεση μου παραδώσατε θα επιχειρήσω, με τη βοήθεια όλων, να την πάω όσο μπορώ παραπέρα».
Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βούτσης δήλωσε:
«Αγαπητέ κύριε Τασούλα, νέε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, που θα ηγηθείτε για όλη την 18η περίοδο της Βουλής, μεταπολιτευτικά, αυτής της μεγάλης προσπάθειας, του μεγάλου δρόμου για τον οποίο μιλήσατε και στην εναρκτήρια ομιλία σας, σας υποδέχομαι με τις καλύτερες ευχές και προσδοκίες.
Σας είχα επισημάνει και προ ημερών ότι θα διαδραματίσουμε το θεσμικό μας ρόλο, συλλογικά αλλά και ατομικά, έτσι ώστε να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια, για να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνθέσεις στη διεκπεραίωση του έργου σας.
Αναλαμβάνετε μια Βουλή εξακομματική και με το πλεονέκτημα ότι απουσιάζει μετά από χρόνια το φιλοναζιστικό μόρφωμα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι σημαντικό. Όπως επίσης και με το πλεονέκτημα ότι από τη 17η περίοδο, πλέον, η χώρα μας, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, έχει βγει τυπικά, και κάθε μέρα που περνάει και ουσιαστικά, από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και των αγκυλώσεων, τις οποίες επέφεραν και στην ίδια την τακτικότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας οι δεσμεύσεις από τα σύμφωνα τα οποία έχουν γίνει ενόψει και παρόντος του στοιχείου της χρεοκοπίας της χώρας.
Γνωρίζετε πολύ καλά, διότι συνεργαστήκαμε αυτές τις μέρες, ότι παραλαμβάνετε μια Βουλή που έχει όλες τις προϋποθέσεις και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και από πλευράς οντότητας, εξωστρέφειας, επαφών με την κοινωνία, κανονικότητας, με την έννοια ότι υπάρχει ένας ενιαίος Κανονισμός ψηφισμένος από τη Βουλή, διαφανής, και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που αφορούν το προσωπικό, σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση και του Ιδρύματος, στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε, και του καναλιού της Βουλής, ενός πολύ μεγάλου έργου εξωστρέφειας αλλά και εκσυγχρονισμού, που θα έπρεπε να γίνει και θα πρέπει να συνεχιστεί, της Βουλής σε σχέση με το κτηριακό απόθεμά της και όχι μόνο.
Παραλαμβάνετε μια Βουλή, λοιπόν, στην οποία έχετε όλες τις προϋποθέσεις και έχω τη βεβαιότητα ότι μπορείτε όλα αυτά και άλλα, στα οποία εσείς θα καινοτομήσετε και θα θέσετε στη Βουλή, να συγκροτήσουν και να συμπυκνωθούν σε ένα αποτύπωμα αδρό από την πλευρά σας, όπως κι εγώ προσπάθησα τα προηγούμενα χρόνια αυτό το αποτύπωμα, με τη συνεργασία όλων, να το πιστοποιήσω.
Και πάλι σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και θα είμαστε στη διάθεσή σας, εδώ, θεσμικά, για να προχωρήσουμε μαζί».  

Οι αντιπρόεδροι της Βουλής
Στις τρεις πρώτες θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής θα είναι οι:
Χαράλαμπος Αθανασίου,
Νικήτας Κακλαμάνης
Θανάσης Μπούρας

Στην θέση του δ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας

Πολιτικός μέντορας του νέου Προέδρου της Βουλής υπήρξε ο αείμνηστος πολιτικός και πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, όπου την περίοδο 19081-1990 διετέλεσε και ιδιαίτερος γραμματέας του.
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι δικηγόρος – μέλος του ΔΣΑ ενώ στο επαγγελματικό του βιογραφικό ξεχωρίσει ότι το 1988-1989, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί και σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ το 2014 στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το 2010 τιμήθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές και ελέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πριν την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998 ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς.
Ο κ. Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.)

Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.
Ο Κώστας Τασούλας, χαίρει της εκτίμησης και το σεβασμό ακόμα και των αντιπάλων του για τον αναβαθμισμένο και με επιχειρήματα κοινοβουλευτικό του λόγο καθώς και το πολιτικό ήθος που έχει επιδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική.
Ο κ. Τασούλας θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.