Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Ισχυρός σεισμός: 4,8R στα ανοιχτά του Αγ. Ηλία Πύργου

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:57 το απόγευμα της Δευτέρας αισθητος στην Ηλεία. Το επίκεντρο της δόνησης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι σε κοντινή απόσταση από τον προηγούμενο σεισμό λίγη ώρα πριν, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Αγ. Ηλία Πύργου.
Η πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι 4,8R, με εστιακό βάθος 5 χλμ και επίκεντρο 15 χλμ νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας δίνει εκτίμηση 4,8R την ώρα που το Γεωδυναμικό "διορθώνει" σε 4,7R με εστιακό βάθος στα 28 χλμ... και επίκεντρο
Eπίσης Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1R σημειώθηκε ανοιχτά της Κουρούτας στις 18:31 το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, o oποίος μίλησε στην εκπομπή  Super B news για πρώτη φορά μετά το τροχαίο ατύχημα  υποστηρίζει πως η περιοχή είναι διεγερμένη εδω και καιρό. 
Στην ευρύτερη περιοχή οπως είπε ο καθηγητής πρέπει να δωσουν σημασία στα Δημόσια Κτίρια και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση 
"Σε νέα μήνα από σήμερα θα μπορώ να πω με βεβαιότητα οτι έχει λήξει το φαινόμενο. Μέχρι τότε να φροντίσετε όλοι να είστε προσεκτικοί" δήλωσε ο Άκης Τσελέντης.
Ανακοίνωση σχετικά με τους μικροσεισμούς που προκαλούν ανησυχία στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας και κυρίως στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης.
Όπως αναφέρεται από την πλευρά του δήμου "...  σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα ,(ο οποίος βρίσκεται στην Πορτογαλία) σχετικά  με το φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων που παρατηρούνται στην  περιοχή μας , ο κ. Χουλιάρας  μας είπε « Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει πριν 2 μήνες περίπου. Πρόκειται για ασθενείς σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι της τάξεως 1,5 ρίχτερ ,έως 2,8 ρίχτερ και πολλοί μικρότεροι που δεν καταγράφονται. Συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο.
Ο ασυνήθιστος θόρυβος οφείλεται στο γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων είναι ακριβώς στην περιοχή μας (ευρύτερη περιοχή Ανδραβίδας ) και είναι λογικό να ακούγεται η «βοή» λόγω της «επαφής» των τεκτονικών πλακών που συγκρούονται. Οι σεισμοί γίνονται κάτω από τα πόδια σας.
Επιπλέον είναι πολύ μικρού εστιακού βάθους και αυτός είναι ένας επιπλέον ο λόγος που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί .
Είναι τοπικό το φαινόμενο και γι αυτό δεν γίνεται αισθητό παρά μόνον σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Είναι πολύ πιθανόν σε πολλά σημεία του Δήμου να μην είναι αισθητό.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων  ,γιατί ως γνωστόν οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Ούτε είναι δυνατόν να διαταχθεί κανένα μέτρο πχ εκκενώσεις περιοχών ή οτιδήποτε άλλο κλπ
Από πλευράς πολιτείας έχουν γίνει οι συσκέψεις με την πολιτική προστασία  τον Ιανουάριο για να ληφθούν όλα τα προληπτικά  μέτρα  που απαιτούνται ,για να αποφευχθούν τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν, ‘όπως  γίνεται  κάθε χρόνο και στις οποίες συμμετείχε ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης.
Δεν πρέπει  να υπάρχει λόγος ανησυχίας εφ όσον τα κτίρια ιδιωτικά και δημόσια πληρούν τις προδιαγραφές της αντισεισμικής προστασίας.
Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε  αφού έτσι κι αλλιώς η περιοχή  είναι σεισμογενής.
Και τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίζονται. Πρέπει να μας απασχολεί η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση των πολιτών. Για κάθε άλλη πληροφορία και ενέργεια είμαι στη διάθεση σας».
Αυτή είναι η ενημέρωση υπεύθυνα από τον πλέον ειδικό επιστήμονα  για το ζήτημα.
Δήλωση Δημάρχου Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ «Ο Δήμος μας  συμμετείχε  στις συσκέψεις της πολιτικής προστασίας και  όσον αφορά τα δημόσια κτίρια έχει κάνει  τους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλίσει την προστασία των Δημοτών. Δεν συντρέχει λόγος πανικού όσο ασυνήθιστο και αν είναι το φαινόμενο. Ζούμε σε μια σεισμόπληκτη περιοχή που έχει δώσει πολλούς και μεγάλους σεισμούς  και ζούμε με αυτούς.
Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχουμε άμεση πληροφόρηση των Δημοτών και φυσικά θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται , σε όλα τα επίπεδα , για την προστασία των πολιτών».
ilialive.gr