Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ψήφος εμπιστοσύνης από το Ίδρυμα των Sparkassen στον Πέτρο Τατούλη για τη δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Ελλάδα.



Ψήφο εμπιστοσύνης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη για την ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Ελλάδα έδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος των Sparkassen κ. Niclaus Bergmann και το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος των Sparkassen κ. Harald Felzen κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, με τη συμμετοχή του συμβούλου του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε
στη στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής από την Κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου, αλλά και τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αναμένουν την εξέλιξη του σχεδίου της Πελοποννήσου ώστε να προχωρήσουν και αυτές σε ανάλογες ενέργειες.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου έχει ήδη γίνει με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενημέρωσε τα στελέχη του Ιδρύματος των Sparkassen ότι το προσχέδιο του καταστατικού είναι έτοιμο προς διαβούλευση με τους φορείς που θα συμμετάσχουν στην ίδρυση.

Στρατηγικός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είναι το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών και σημείωσε ότι η διαδικασία για την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος εξελίσσεται απροβλημάτιστα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος των Sparkassen κ. Bergmann αρχικά μετέφερε την εδραία πεποίθηση του Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας κ. Norbert Bathle, με τον οποίο συναντήθηκε, ότι ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης είναι αυτός που μπορεί να επιτύχει στην πρωτοβουλία του για την ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει φάρο των Εληνογερμανικών σχέσεων».

Ο κ. Bergmann χαρακτήρισε ακόμη κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού το γεγονός ότι η πρωτοβουλία προέρχεται από έναν Περιφερειάρχη που γνωρίζει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και προσέφερε κάθε συνεργασία σε που θα απαιτηθεί για την ομαλή εξέλιξη του σχεδίου.

Υπογραμμίζεται ότι η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου θα είναι 100 % Ελληνική και έχει στόχο να αναπληρώσει την παντελή απουσία ρευστότητας από τις συστημικές τράπεζες. Η Τράπεζα αυτή θα παρέχει μικρά και πολύ μικρά δάνεια, κεφάλαια κίνησης και χαμηλά επιτόκια χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, ώστε να τονώσει τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής επιχειρηματικότητας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.   


 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ