Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ζημιές από τη διαβρωση των ακτών στο Ξυλόκαστρο

Ζημιές από τη διαβρωση των ακτών στο Ξυλόκαστροhttp://tsiotos.gr/media/k2/galleries/389/aristonauton.01.jpg


Επισκεφθήκαμε σήμερα την παραλία των Αριστοναυτών στο Ξυλόκαστρο, όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στις παράκτιες ιδιοκτησίες εξαιτίας της διάβρωσης της ακτής. Μεγάλο μέρος της ακτής έχει πλέον εξαφανιστεί ενώ ήδη σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε μάντρες,  αυλές και άλλες κατασκευές. Κυρίως όμως βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο οι οικίες της περιοχής καθώς σε πολλές  περιπτώσεις η θάλασσα εισχώρησε μέχρι τα θεμέλια τους. Ενημερωθήκαμε για τις εκκλήσεις  των κατοίκων προς τον Δήμο, την Περιφέρεια και τα Υπουργεία.
Η διάβρωση των ακτών είναι κρίσιμο πρόβλημα, που απειλεί δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες σε μεγάλο μέρος των ακτών μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης μελέτης – παρέμβασης. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ωριμάσουν τα αναγκαία έργα,  θα πρέπει η Περιφέρεια που διαθέτει σημαντικά τεχνικά και οικονομικά μέσα, να συνδράμει άμεσα στην προστασία των ιδιοκτησιών. Σε αυτή την προσπάθεια των κατοίκων θα σταθούμε αρωγοί όπου χρειαστεί.
Διαπιστώσαμε όμως δυστυχώς, για μία ακόμα φορά την απουσία του Δημάρχου από τις ενέργειες που οφείλει να κάνει απέναντι σε ένα  πρόβλημα που απειλεί τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας. Είναι σίγουρο ότι η διάβρωση των ακτών είναι ζήτημα που υπερβαίνει τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Όμως είναι επίσης βέβαιο ότι ο Δήμος οφείλει να πρωτοστατεί,  να οργανώνει και να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών.
Θυμηθείτε τι λέγαμε στις 30/3/2017: Η διάβρωση των μυαλών
Δείτε επίσης: Αναμενόμενες οι ζημιές στον παραλιακό δρόμο του ΠΕΥΚΙΑ…