Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Παράταση για 5.066 συμβασιούχους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις


Με εκπρόθεσμη Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, που χθες 21/2/2019 κατετέθη και ψηφίστηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, δόθηκε κατ’ εξαίρεση δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, των οποίων οι ωφελούμενοι απασχολούνται για την αντιπυρική προστασία των δασών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) είχε εκδώσει χθες Ανακοίνωση με θέμα “Όχι στις απολύσεις εργαζομένων στο πρόγραμμα
αντιπυρικής προστασίας των Δασών”. 
Με αυτήν, κατακεραύνωνε τα Προγράμματα Κοινωφελούς, στηλιτεύοντας ότι αποτελούν “εργαλεία ανακύκλωσης της ανεργίας, μοιράσματος της φτώχειας, δημιουργίας νέων εργασιακών ομήρων και υπονόμευσης του δικαιώματος στη σταθερή εργασία”.
Περιέγραφε την αγωνία των 5.066 εργαζομένων μέσω Κοινωφελούς στις Δασικές Υπηρεσίες, απαιτώντας “καμία απόλυση” και “μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων” με σχετική αλλαγή του αρ.103 του Συντάγματος.

Η Τροπολογία συμπλήρωσε το σχετικό νόμο που ήδη προέβλεπε χρονική επέκταση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς περί λειτουργίας εγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών, διαμορφώνοντας το σχετικό εδάφιο πλέον ως εξής:

«Επιτρέπεται η επέκταση της διάρκειας των ανωτέρω Προγραμμάτων στα οποία οι ωφελούμενοι απασχολούνται α)για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και β) για τη λειτουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών, όπως χώρων υποδοχής ή/και ταυτοποίησης, δομών προσωρινής φιλοξενίας ή/και προσωρινής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, με χρηματοδότηση της επιπλέον δαπάνης είτε από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ είτε από άλλους εθνικούς πόρους είτε από άλλους πόρους».

Επιπροσθέτως,η ίδια Τροπολογία αναπροσάρμοσε τις αμοιβέςτων συμβασιούχων Κοινωφελούς, ορίζοντας ότι « οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού μηνιαίως. Σε περίπτωση βραδινής απασχόλησης χορηγείται προσαύξηση 25%».

Η Τροπολογία ψηφίστηκε θετικά (“Ναι”) από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ένωση Κεντρώων.  Παρών ψήφισε το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη ρητορική της Κυβέρνησης ότι αυτά τα Προγράμματα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας

Το πλήρες κείμενό της είναι διαθέσιμο ΕΔΩ 


aftodioikisi.gr