Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

«Φορτωμένη» έρχεται η «Ωκεανίς» – Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας μέχρι 15 βαθμούς!

http://www.skaikairos.gr/system/weather_photos/weather_photo_imgs/000/107/826/original/derveni%20xioni%202017%20k0r%20orizontes.png

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, που βαφτίστηκε από τους μετεωρολόγους «Ωκεανίς» βρίσκεται σχεδόν προ των πυλών της Ελλάδας, αφού θα αρχίσει να επηρεάζει το βόρειο τμήμα της χώρας από το απόγευμα της Παρασκευής.
Όπως προειδοποίησε και η ΕΜΥ με έκακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η «Ωκεανίς» θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους, η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι κατακόρυφη, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αν δεν υπάρξει συνολικό
απαγορευτικό απόπλου.
«Θα έχουμε μία πτώση της θερμοκρασίας των 10, 15 ίσως και περισσότερων βαθμών. Eπίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας, θα είναι οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες, οι οποίοι θα έχουν ένταση, στο Αιγαίο, 8 και 9 ακόμα και 10 μποφόρ. Βεβαίως, και αυτό το σαββατοκύριακο θα υπάρχουν τα ανάλογα απαγορευτικά, για αυτούς οι οποίοι θα ταξιδέψουν», λέει στο Newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές.
Η «Ωκεανίς» φέρνει χιόνι, πολύ χιόνι. «Τα πολλά τα χιόνια προβλέπεται ότι θα πέσουν κυρίως την Κυριακή στην Εύβοια, στο Πήλιο, γενικά στα ορεινά της Θεσσαλίας, στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, ακόμη και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Και βέβαια, σε αυτές τις περιοχές χιόνια θα πέσουν και χαμηλότερα», μας λέει ο κ. Καντερές. 

Χιονοπτώσεις θα έχουμε ήδη από το Σάββατο στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα ορεινά σχεδόν όλης της χώρας. 
Όσο για το «στοίχημα» των ημερών, δηλαδή αν η «Ωκεανίς» θα φέρει χιόνια και στην Αθήνα, ο Νίκος Καντερές λέει στο Newsit.gr: «Ειδικά για την Αττική, για το Σαββατοκύριακο, από το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου θα αρχίσουν τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στα ορεινά. Αρκετά χιόνια θα έχουμε στην Πάρνηθα και θα καλύψουν στη συνέχεια, αργά τη νύχτα και τις γύρω ορεινές περιοχές. Χιόνια θα πέσουν, επίσης, και στα βόρεια προάστια. Στην Κηφισιά μπορεί να χιονίσει βέβαια, αλλά το ύψος του χιονιού δεν μπορώ να το προσδιορίσω αυτή τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά στο κέντρο της Αθήνας, δεν νομίζω ότι η χιονόπτωση θα είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα».
Ακόμη κι όταν σταματήσουν οι χιονοπτώσεις πάντως, το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη!
 
 
Όμως τα χιόνια δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος». Η «Ωκεανίς» φέρνει και πολλές βροχές ή και καταιγίδες. «Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η κακοκαιρία, επειδή θα δώσει συνεχείς και έντονες βροχές, κυρίως στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες και λιγότερο στην Αττική, ίσως, με τις συνεχείς βροχές και δεδομένου ότι έχουν πέσει αρκετές βροχές και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι υπερπλήρης, να έχουμε πιθανόν και κάποια πλημμυρικά φαινόμενα, στις περιοχές που προανέφερα. Επειδή θα υπάρξουν συνεχόμενες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, εφησυχασμός δε χρειάζεται, γιατί θα υπάρξει μια συνεχής κατάσταση συννεφιάς με βροχές», προειδοποιεί ο Νίκος Καντερές, αν και όπως λέει «πρόκειται για μία κακοκαιρία που δεν χρειάζεται φόβο, έχουμε αντιμετωπίσει πολύ χειρότερες στο παρελθόν».
 newsit