Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Βουλευτή Σύριζα Κορινθίας κ. Γ. Τσόγκα στη Βουλή για την παράταση του ν.3689/2010 (Ν. Κατσέλη)




Με την κύρωση της δίμηνης παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας, η Κυβέρνηση, συνεπής στις θέσεις της και με κριτήριο πάντα την προστασία των αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων πολιτών, επιδιώκει την παράταση του νόμου των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών, ούτως ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να υπαχθούν όσοι επιθυμούν να προστατεύσουν την κατοικία τους. Συνάμα
η εν λόγω παράταση λειτουργεί ως μεταβατικό στάδιο, έως ότου συμφωνηθεί ένα μόνιμο πλαίσιο προστασίας και ρύθμισης των χρεών των συμπολιτών μας, σε συνεργασία βέβαια και με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πρόθεσή μας είναι να μην χαθεί κανένα σπίτι για χρέη που εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης διογκώθηκαν δραματικά. Πέρα από τη συνταγματική υποχρέωση προστασίας της κατοικίας και της οικογενειακής ζωής, έχουμε και ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υπερδανεισμός που άνθισε την προηγούμενη δεκαετία ήταν αποτέλεσμα της τραπεζικής ασυδοσίας και της παντελούς έλλειψης κρατικής εποπτείας. Δάνεια καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες χορηγούνταν τηλεφωνικώς, χωρίς κανέναν έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητα. Τούτο δημιούργησε μια ευδαιμονική μεν ατμόσφαιρα, ανύπαρκτη όμως κατ’ ουσίαν, αφού καταχρηστικοί γενικοί όροι συναλλαγών, υψηλά επιτόκια δανεισμού, παράνομοι ανατοκισμοί και μια αφθονία χορήγησης χρήματος χωρίς κριτήρια, δίχως έλεγχο, δίχως προστασία του καταναλωτή, δίχως υπευθυνότητα από πλευράς του δυνατού παίκτη στις συναλλαγές, εν προκειμένω των τραπεζών, έβαλε μια θηλειά σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Η μεταβολή των συνθηκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση στην καθημερινότητα του πολίτη και στο εισόδημά του, είχε ως επακόλουθο τη μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων του. Έτσι ο κίνδυνος να απωλέσουν τη στέγη τους είναι πραγματικός για πολλούς συμπολίτες μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη, πέραν της δίμηνης παράτασης της ισχύος του ν. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε, να συμβάλλουμε όλοι στην κατεύθυνση προστασίας της πρώτης κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Ήδη έχει εξαγγελθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και διάσωσης της πρώτης κατοικίας.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει έωλο και αρρύθμιστο ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, αλλά και τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος. Όμως η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θέλει προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε και οι δύο πλευρές να ικανοποιηθούν. Χρειάζεται ισορροπημένες λύσεις και σωστό ζύγισμα στη ζυγαριά. Η εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης είναι αναγκαία ώστε ο υπερχρεωμένος Έλληνας πολίτης να βγει από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Αναφορικά τώρα με την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τη διατήρησή του από την Κυβέρνηση, είναι αυτονόητο ότι λειτουργεί ως μέτρο στήριξης για τους νησιώτες που σηκώνουν στις πλάτες το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Είναι από τα ελάχιστα που μπορούμε να κάνουμε για όλον αυτόν τον κόσμο. Και όσο διαρκούν οι προσφυγικές ροές θα διατηρήσουμε αυτό το προνόμιο υπέρ της Σάμου, της Χίου, της Λέσβου, της Κω, της Λέρου ως μέσο τόνωσης των τοπικών οικονομιών τους που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια.
Η Κυβέρνηση, τόσο με το μεταφορικό ισοδύναμο όσο και με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στέκει δίπλα στη νησιωτική Ελλάδα, αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκεί τοπικές κοινωνίες και μένει συνεπής στην κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική που ασκεί. Οι εν λόγω παρατάσεις είναι δείγμα υπεύθυνης πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού για οικονομική ενδυνάμωση και ανάπτυξη της χώρας.
Οι ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε εξυπηρετούν μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας. Προσβλέπουν στην οικονομική και κοινωνική εφημερία των συμπολιτών μας που καταρρακώθηκαν και σχεδόν εξοντώθηκαν από την κρίση και είναι καθήκον όλων μας, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα κοινωνικής πολιτικής, να βάζουμε στην άκρη τις κομματικές μας διαφορές και να στηρίζουμε μέτρα που λειτουργούν προς όφελος του λαού και του τόπου.
Η υπό κύρωση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια ευκαιρία να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας, που δεν είναι άλλος από την προάσπιση του λαϊκού συμφέροντος.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, οποιαδήποτε τυχόν αντίθεσή σας το παρόν νομοσχέδιο, θα είναι μια ακόμα συμβολή στην εν γένει πολιτική σας ανεπάρκεια. Θα αποτελέσει μια ακόμη μικρόνοη άποψη, ενάντια στην προσπάθεια προστασίας των επαπειλούμενων λαϊκών συμφερόντων.
Θα αποδείξει περίτρανα ότι είσαστε υποστηρικτές νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, ότι, εντέλει, θα είστε φρουροί μιας ανάλγητης συντηρητικής λογικής που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που σηκώνει σταδιακά το κεφάλι της μέσα από τα αποκαΐδια της μνημονιακής περιόδου και αναζητά την επιβίωσή της και την ιστορική της δικαίωση.
Συνεπώς, η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι απλά μονόδρομος, αλλά αποτελεί κοινωνική επιταγή και αναγκαιότητα, αφού ο προβλεπόμενος σχεδιασμός της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μια οριστική και δίκαιη επίλυση των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων, για τα οποία έχετε σημαντικό έως αποκλειστικό μερίδιο.
Τούτων δοθέντων, οποιαδήποτε άλλη στάση σας θα υποδείξει μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική και μόνο. Ελπίζω να μην υποπέσετε σε ένα ακόμη πολιτικό και κοινωνικό ατόπημα, όπως συνηθίζετε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ