Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ



Πρωτοφανές Έλληνες  Αξιωματικοί,  όπως επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ, να υπηρετούν την πατρίδα στο Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, υπερασπιζόμενοι το πολιτικό και μόνο έργο του νέου Υπουργού μέσα από το Κοινοβουλευτικό έργο της Δημοκρατίας μας. Όπως αναφέρει επίσης και σχετικό  δημοσίευμα , μετακόμιση του ΓΕΕΘΑ στο ΥΠΕΘΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει το υπουργικό επιτελείο θα αποτελείται το πολύ από 30 άτομα και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή σκέψη για την προσθήκη οποιουδήποτε άλλου “πολίτη” σ΄ αυτό. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια ανάγκη τότε ο νέος ΥΕΘΑ θα δει πως θα καλυφθεί, με προτεραιότητα πάντα αυτό να γίνει από το υπάρχον δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων". 
Είναι προφανές ότι η βίαιη και αντισυνταγματική για κάποιους ανακοίνωση των πολιτικών πεποιθήσεων και στήριξης του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων την περασμένη Κυριακή στη Κυβέρνηση Τσίπρα έχει προκαλέσει σύγχυση, πολιτικά και άλλα αδιέξοδα.

Στην Ελληνική Δημοκρατία οι εξουσίες, κοινοβουλευτική, στρατιωτική και δικαστική είναι διακριτές. Ουδείς μπορεί ταυτόχρονα να ασκεί δύο εκ των άνω εξουσιών. Το άρθρο 29 του Συντάγματος καθορίζει ρητά και ορθώς μετά τη βάναυση εμπειρία της δικτατορίας "την απαγόρευση απολύτως των οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας". Αλίμονο αν στον πολιτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που θα ασκείται από σήμερα τα μεσάνυχτα του νέου ΥΕΘΑ και την επικοινωνιακή του εκπροσώπηση προς τους δημοσιογράφους απαντούν Έλληνες Αξιωματικοί ανεξαρτήτως των προσόντων τους. Δεν μπορούν να εκτελούν τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους αυτοί που θα τα παραγγέλουν, δημιουργούν και εγκρίνουν πολιτικά. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί που ο κ.Αποστολάκης μπορεί να συμβουλευτεί για να προστατεύσει τόσο τον ίδιο όσο και τους πρώην υφισταμένους του Αξιωματικούς.

Στη Μεταπολίτευση ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Άμυνας διέθεταν Υπασπιστή, για να συμβολίσει και την αφοσίωση των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική εξουσία και διευθυντή Στρατιωτικού Γραφείου για τα αμιγώς στρατιωτικά θέματα. Αυτό το γνωρίζει ο νέος ΥΕΘΑ που τέλεσε Υπασπιστής σε 2 πρώην ΥΕΘΑ και αρκούσε τότε. Είναι ήδη τραγελαφικό πολιτικά ο μέχρι τώρα πολιτικός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ.Ρήγας και πολιτικός προϊστάμενος του κ.Αποστολάκη να μετατραπεί σε πολιτικό του υφιστάμενο, το οποίο πληγώνει τη δημοκρατία μας και όχι μόνο με τον τρόπο που έγινε. Ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική και η δημοκρατία για την οποία έχυσαν το αίμα τους και βασανίστηκαν πολίτες στο παρελθόν και να συνειδητοποιήσει ο κ.Αποστολάκης το αυτονόητο, ότι είναι πολιτικός πια με ημερομηνία λήξης την επόμενη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και οφείλει να αμείβεται ή να απολογείται πολιτικά για το έργο του. Κάθε τι άλλο είναι τουλάχιστον επικίνδυνο για τον ίδιο και τυχόν περαιτέρω εμπλοκή Αξιωματικών στην εκτέλεση των καθηκόντων που του ανατέθηκαν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, δυστυχώς χωρίς τη δημοκρατική ψήφο στο πρόσωπο του νέου ΥΕΘΑ.

Λ.ΚΑΛ.

Thedayaftergr