Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία.


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Απόδειξη ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς για την κατάσταση της οικονομίας και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε σ΄ όλη τη διάρκεια του 2018 ήταν η εκτέλεση του συμβολαίου που ακούει στο όνομα «Μακεδονία» είναι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος – κι’ ας είχε το θράσος ο κ. Τσίπρας να πει ότι… η οικονομία είναι το μεγάλο του ατού!
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 101,3 μονάδες – κάθετη πτώση από τις 105,3 μονάδες του Ιουλίου.
Ήταν αυτή η πρώτη μέτρηση μετά την δήθεν «καθαρή έξοδο» της 21ης Αυγούστου 2018.
Κι’ αυτό διότι η «έξοδος» δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της ζήτησης, ούτε από πρόσβαση στις αγορές, ούτε από
χρηματοδότηση της οικονομίας.
Τον Νοέμβριο, ο συγκεκριμένος δείκτης του ΙΟΒΕ βρέθηκε στις 101,8 μονάδες και τον Δεκέμβριο έπεσε στις 101,6 μονάδες.
Στο σύνολο του 2018:
Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα επιδεινώθηκαν ελαφρώς, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε εντονότερα.

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν και οι προβλέψεις για την απασχόληση.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων είναι αμετάβλητος.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

Παράλληλα, εξασθένησε και η πρόθεση για αποταμίευση.
Σημειώστε ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στις 96,4 (από 97,9 τον Νοέμβριο) μονάδες, ενώ πριν από έναν χρόνο βρισκόμασταν στις 103 μονάδες.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει πως είχε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα και το μόνο που έμενε ήταν το Σκοπιανό.

Και την ίδια ώρα, οι δανειστές, που προφανώς γνωρίζουν την κατάσταση, τους επαινούν!

Αυτά για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία…

elzoni.gr