Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές με τα… μάτια του ιδρύματος Σόρος - Νίκη ΝΔ με διαφορά 7% – 9% δίνουν δυο εκθέσεις των ΗΠΑ

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/01/zaev_soros-500.jpg
Οι Αμερικανικές εκθέσεις για τις Ελληνικές εκλογές είχαν πάντοτε ενδιαφέρον γιατί οι περισσότερες προέβλεπαν με σημαντική προσέγγιση το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε όλες τις εκθέσεις που είχαν συντάξεις στελέχη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έπεσαν μέσα στις προηγούμενες ελογικές αναμετρήσεις με πολύ μικρή απόκκλιση σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Δυο τέτοιες εκθέσεις με σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχει καταγράψει η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και το ίδρυμα Σόρος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Αμερικανικής πρεσβείας τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα τις κερδίσει η ΝΔ με ποσοστά που θα προσεγγίζουν το 36% και μια καθαρή διαφορά από 7% – 9% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια έκθεση προκύπτει η εκτίμηση πως θα έχουμε πεντακομματική βουλή, άρα οριακή αυτοπδυναμία της ΝΔ σε αυτή την περίπτωση. Μια παρόμοια ενδιαφέρουσα έκθεση έχει δημοσιεύσει εδώ και καιρό το Ίδρυμα Σόρος με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Οργανισµός, Open Society που ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος, έδωσε στη δηµοσιότητα την έκθεση που επί της ουσίας μιλάει για την επόμενη ημέρα από την Συμφωνία των Πρεσπών.
«Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;» είναι τίτλος της έκθεσης και όπως αναμένονταν παίρνει σαφή θέση υπέρ της συμφωνίας λέγοντας ότι είναι κάτι που θέλουν οι περισσότεροι Ελληνες από την στιγμή που παύουν πλέον οι γείτονες να ονομάζονται σκέτο «Μακεδόνες».
«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό… Όλες οι δημοσκοπήσες που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικρό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα».
Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ η έκθεση αναφέρει: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης. Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα.
Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής».
Η έκθεση εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαϊου και εκτιμά ότι ο δικομματισμός θα κυριαρχήσει και πάλι με καθαρή πρωτιά της ΝΔ λκαι με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα προβλέπει ότι στις εκλογές η ΝΔ θα κερδίσει µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες με πολύ πιθανή αυτοδυναμία.
Προβλέπει επίσης ότι τα μόνα από τα μικρά κόμματα που θα μπουν στην Βουλή είναι Η Χρυσή Αυγή, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Βέβαια, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να μπει και άλλο ένα κόμμα στη Βουλή από τον χώρο της άκρας δεξιάς.  Προβλέπει επίσης ότι το φιλορωσικό – όπως το αποκαλεί – κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δεν αποκλείεται να μπει επίσης στη Βουλή. Το ερώτημα επίσης που τίθεται, όπως αναφέρει η έκθεση είναι αν η ΝΔ θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία έτσι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση ή αν θα αναγκαστεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας.
Επί της ουσίας και οι δυο εκθέσεις δίνουν σίγουρο νικητή των εκλογών τη ΝΔ με μεσοσταθμική διαφορά από 7%-9%, ποσοστό που όπως όλα δείχνουν είναι απόλυτα λογικό να υπάρξει βάση της εικόνας και των δημοσκοπήσεων που υπάρχουν μέχρι σήμερα.