Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Editor’s pick: κανόνες δικαίου

logo hi logo 
Έχετε κάνει ποτέ τη διαδρομή Ελλάδα-Ουγγαρία; Εάν ναι, τότε θα ξέρετε ότι οι χώρες είναι πολλές και οι ώρες ακόμη περισσότερες. Βέβαια, αν ξεκινάς από τα Σκόπια ίσως το πράγμα αλλάζει.

Αυτό σκέφτηκε και ο Γκρουέφσκι και είπε –εντελώς τυχαία πάντα- να κάνει ένα ταξίδι τελευταίας στιγμής στην Ουγγαρία. Τι κι αν έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, παράνομες υποκλοπές διαφθορά και εκλογική απάτη; Και στην Ουγγαρία έφτασε, και πολιτικό άσυλο του χορηγήθηκε, είχε πρόγραμμα.
Και μπορεί η Επιτροπή να ζητάει εξηγήσεις για την ικανότητα της ουγγρικής κυβέρνησης να επεξεργάζεται με ταχύτητα τσιτάχ αιτήματα πολιτικού ασύλου όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, αλλά ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επιμένει ότι ο Νίκολα «ήρθε απολύτως νόμιμα στην Ουγγαρία». Εντάξει, μπορεί στην Ουγγαρία οι επίσημες δικαστικές αποφάσεις να φτάνουν με ταχυδρομικά περιστέρια ή να μη φτάνουν και καθόλου, αυτοί φταίνε;
Στο τρέξιμο και η φίλη μας η Μέι, κατά της οποίας εξακολουθούν να υπολείπονται έξι επιστολές για την υποβολή πρότασης μομφής. Η ίδια βέβαια, σημειώνει ότι η μεταβατική περίοδος του Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εθνικές εκλογές του 2022. Για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες (ξανά), αλλά μάλλον πρέπει να πάρει και πτήση για Μαδρίτη, καθώς ο Σάντσεθ επιμένει με βέτο στη συμφωνία εφόσον αυτή δεν συμπεριλάβει εγγυήσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ. Τι κι αν έχει τη στήριξη της Μέρκελ και του Τουσκ, η κάρτα της αναμένεται να καταγράψει πολλά αεροπορικά μίλια ακόμα.
Τα πράγματα στενεύουν και για τον Ερντογάν, που βλέπει ότι η Κύπρος προχωρά στις γεωτρήσεις και τις έρευνες με στήριξη των ΗΠΑ, ενώ στο μεταξύ οι δικές του σχέσεις με τον Mr. America εκτροχιάζονται εξαιτίας της υπόθεσης της αγοράς των ρωσικών S-400. Στα της ανατολικής Μεσογείου πάντως, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι οι πετρελαϊκές που σκοπεύουν κάνουν έρευνα στην περιοχή θα πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους, καθώς η χώρα ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα ενάντια στα συμφέροντά της.
Στην Ιταλία, το γαϊτανάκι του προϋπολογισμού περνάει σε νέο κύκλο επεισοδίων, με την Κομισιόν να απορρίπτει για δεύτερη φορά την ιταλική πρόταση και να ζητά την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας, και τον Σαλβίνι να μπερδεύει το τελεσίγραφο της Επιτροπής με το γράμμα του Αη Βασίλη γιατί… μπορεί. Και τώρα όμως που τα πράγματα δυσκόλεψαν, ξανά βγήκε ο Κόντε να ζητήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι για να ηρεμήσουν οι αγορές. Τώρα το spread δε θα ανέβει, φοβήθηκε.
Για το τέλος αφήσαμε την Ελλάδα, όπου οι απόψεις διίστανται. Από τη μια, ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα θα παραμείνει στο σωστό δρόμο, αλλά από την άλλη, αν κοιτάξει κανείς στην πραγματική οικονομία, «δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας» δήλωσε σε συνέντευξη της στη Euractiv.gr η Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Τουλάχιστον απομένουν 31 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου