Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

«Να σπάσει το φράγμα της σιωπής» Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το κεντρικό σύνθημα να «σπάσει το φράγμα σιωπής» στο εκτεταμένο φαινόμενο της βίας σε βάρος των γυναικών, και ευρύτερα της ενδοοικογενειακής βίας, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, στη σημερινή αναφορά του κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας σε βάρος των Γυναικών, όπως έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με έμφαση ο κ. Βούτσης επισήμανε μια ιδιαίτερα σοβαρή διάσταση του φαινομένου, που αφορά «τη διαχρονική σιωπή που επικαλύπτει, επιχειρεί να αναιρέσει και τις περισσότερες φορές σκεπάζει αυτές τις πράξεις ενδοοικογενειακής βίας πολύ προτού έρθουν στη δημοσιότητα». Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην «κοινωνική σιωπή» που, όπως τόνισε, «υποχρεώνει χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, στην προσωπική σιωπή, στον καταναγκασμό, στην αίσθηση αναξιοπρέπειας».
Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ανάγκη και «το χρέος όλων μας» για «μια συνολική κινητοποίηση και προσπάθεια ώστε να υπερνικηθεί αυτή καθαυτή η κουλτούρα της σιωπής, η συνομωσία τελικά της σιωπής, που παράγει και μια ιδιότυπη βία της σιωπής».