Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Editor’s pick: η κατάλληλη στιγμή


logo hi logo
Μπορεί η Ιταλία να πνίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην Ευρώπη ωστόσο, τον πραγματικό καταποντισμό τον έκανε η Άνγκελα Μέρκελ. Με την επιλογή της να αποσυρθεί από την πολιτική μετά το 2021, η Γερμανίδα Καγκελάριος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και… όποιον πάρει ο άνεμος.

Αβεβαιότητα στον ορίζοντα λοιπόν προβλέπουν οι αναλυτές μετά την απόφαση της αλλά και σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών σην Έσση, όπου ο συνασπισμός της Μέρκελ δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Την ίδια στιγμή, ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «η ευαλωτότητα μιας χώρας όπως η Γερμανία αποτελεί πάντα μια απειλή για την Ευρώπη».
Ωστόσο, η Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν πτοείται και τονίζει ότι η θέση της χώρας της δεν αποδυναμώνεται στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Στο πλευρό της και ο Σόιμπλε, ο οποίος επεσήμανε ότι η καγκελάριος «έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή».
Στο μεταξύ, το γαϊτανάκι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μόλις ξεκίνησε, με τρία στελέχη να έχουν ήδη εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να αναλάβουν καθήκοντα: τον απόντα από την ενεργό πολιτική από το 2009 έως τώρα Φρίντριχ Μερτς, τον Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τη γενική γραμματέα του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Στο πεδίο του μεταναστευτικού τώρα, τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν και προς το καλύτερο. Η μεν Αυστρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποσυρθεί από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ με το σκεπτικό ότι αυτό συγχέει τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση, και η δε Τσεχία εξέφρασε την πρόθεση της να πράξει ομοίως.
Στην Κύπρο, η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει. Η χθεσινή επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ κρίθηκε θετική από τη Λευκωσία, ενώ ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο, σημείωσε ότι αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης. Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Στα Σκόπια, προφορική συμφωνία μεταξύ των οχτώ του VMRO-DPMNE και της κυβέρνησης Ζάεφ ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, την ίδια στιγμή που έλαβε χώρα η πρώτη απευθείας πτήση από Αθήνα για Σκόπια, δίνοντας τέλος στο δεκαπενταετές αεροπορικό «εμπάργκο» μεταξύ των δύο χωρών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, οι διαδικασίες για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου του 2019.
Στην ελληνική επικράτεια τα νέα ποκίλουν. Από τη μια, περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα καταγράφει η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά από την άλλη στην πρώτη θέση κατατάσσεται η χώρα ως προς τις επενδύσεις από το Ταμείο Γιούνκερ. Στο ίδιο κλίμα, παρόλο που η ΕΕ χαιρετίζει το ελληνικό σχέδιο για τη ψηφιοποίηση της γεωργίας, οι περιφέρειες παραμένουν ανήσυχες ως προς τη συμμετοχή τους στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και το μέλλον της Συνοχής στην Ελλάδα.
Τελικά, ήρθε η κατάλληλη στιγμή αυτή την εβδομάδα ή κάθε πέρσι και καλύτερα;

Καλό Σαββατοκύριακο,
Σοφία Ελανίδου

Editor EurActiv