Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ:| Στήριξη της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας

   

















Ερώτηση για την αθέτηση των υποσχέσεων της Κυβέρνησης απέναντι στις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ανέδειξε παραδείγματα μέσα από τα οποία είναι εμφανής η μείωση των επιδομάτων στις οικογένειες αυτές, σε μία περίοδο που τα οικογενειακά εισοδήματα των Ελλήνων συρρικνώνονται λόγω της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Επιπλέον, όπως ανέδειξε η Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, την οποία παραθέτει ο κ. Δήμας, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, περιλαμβάνοντας ακόμα και περιπτώσεις οικογενειακών επιδομάτων.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Στήριξη της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας

02.11.2018
κα. Υπουργέ,
με το άρθρο 214 του νόμου 4512 του 2018 ("Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις", ΦΕΚ: 5 Α'/17.1.2018) θεσπίστηκε το «Επίδομα Παιδιού», το οποίο αντικατέστησε το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων – Πολυτέκνων. Όπως σας είχα τονίσει και στην ομιλία μου στην Ολομέλεια, το επίδομα αδικεί κατάφωρα τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, γεγονός απαράδεκτο σε μια εποχή που η χώρα πάσχει από υπογεννητικότητα και οι μεγάλες οικογένειες χρήζουν στήριξης.
Παρ' όλα αυτά, η δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πως «οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι είναι µικρή πληθυσµιακά οµάδα» αποτυπώνει πλήρως τη στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Τους θεώρησε εξ' αρχής µικρή πληθυσµιακά οµάδα, άρα και ευάλωτη στις δυσμενείς ρυθμίσεις για τα οικογενειακά επιδόματα.
Για να δούµε κάποια ενδεικτικά παραδείγµατα του νόµου 4512 του 2018, που ψήφισε η παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε σχέση με το νόμο που είχε θέση σε εφαρμογή η προηγούμενη Κυβέρνηση:
Τρίτεκνη οικογένεια µε εισόδηµα 23.000 ευρώ µε το νόµο της ΝΔ λάµβανε επίδοµα 1.980 ευρώ τον χρόνο. Με το νέο νόµο ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων λαμβάνει σήμερα 1.344 ευρώ, δηλαδή έχασε το 1/3 του επιδόµατός της.
Άλλο παράδειγµα: Πολύτεκνη οικογένεια µε τέσσερα παιδιά και ετήσιο εισόδηµα 26.000 ευρώ, λάµβανε 2.640 ευρώ τον χρόνο. Με τον νόµο ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων λαμβάνει πια 2.016 ευρώ το χρόνο, δηλαδή έχασε το 1/4 του επιδόµατός της.
Κι' όλα αυτά, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση λειτουργώντας με συναίσθηση εθνικής ευθύνης απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα στήριξε στην πράξη την ελληνική οικογένεια με επιπλέον μέτρα όπως η αύξηση στον προϋπολογισµό ύψους των 250 εκατοµµυρίων ευρώ για τα οικογενειακά επιδόµατα, επίδοµα από το πρώτο παιδί µε εισοδηµατικά κριτήρια και ειδικό επίδοµα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Aκόµα όμως και αν τα επιδόματα που προβλέπει ο παρών νόμος ήταν ίδια με του προηγούμενου νόμου για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, κανείς δε μπορεί να διαψεύσει το γεγονός πως το κόστος διαβίωσης για κάθε οικογένεια επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γίνει δυσβάσταχτο. Σύµφωνα µε στοιχεία της Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ένας στους δύο πολίτες οφείλουν χρήµατα στην εφορία, περισσότεροι από ένα εκατοµµύριο οφειλέτες έχουν υποστεί µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αναφέρονται στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη με θέμα «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο».
Πιο συγκεκριμένα, το 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν το 1,7 εκατομμύριο, ενώ έως τον Μάιο του 2018 οι κατασχέσεις έχουν αγγίξει το 1,2 εκατ. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από το Κέντρα Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι περίπου 4 εκατομμύρια υπόχρεοι ανήκουν στην ομάδα των οφειλετών, είτε προς τη φορολογική διοίκηση, είτε προς την ασφαλιστική, είτε και προς τις δύο, αντιλαμβάνεστε το δραματικό πρόβλημα που η πολιτική σας έχει δημιουργήσει. Και δυστυχώς δεν κάνετε τίποτα για τη διόρθωση της. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη υπάρχουν περιπτώσεις που τα οικογενειακά ή άλλα επιδόματα γίνονται αντικείμενο κατάσχεσης από τις αρμόδιες Αρχές.
Το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας όμως, δεν εξαντλείται εδώ. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου αναγνώρισε τη μείωση στα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων και υποσχέθηκε πως θα υπάρξει διόρθωση εντός του έτους. Πιο συγκεκριμένα, παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την εισήγηση της Υπουργού στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2018, σελ. 3982:
"Γνωρίζουµε πολύ καλά -και ακούστε µε προσεκτικά- ότι όταν ένα σύστηµα ξανασχεδιάζεται µε πολλές παραµέτρους, όπως ήταν αυτό, δηµιουργούνται προβλήµατα, όπως αυτά που δηµιουργούνται σε ένα τµήµα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και αυτό είναι αλήθεια. Χρειάζεται, λοιπόν, το νέο σύστηµα µια περίοδο προσαρµογής, πολύ περισσότερο που εµείς αναγνωρίζουµε ότι σε συνθήκες κρίσης καµµία οικογένεια δεν αντέχει µείωση των εισοδηµάτων της που συγκεκριµένα είναι αφορολόγητα, δηλαδή τα οικογενειακά επιδόµατα είναι όλα αφορολόγητα. Εποµένως κατηγορηµατικά δηλώνουµε εδώ ότι θα αντιµετωπίσουµε αυτές τις µειώσεις µέσα στο 2018"
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε:
α) Δέκα μήνες μετά την υπόσχεση αυτή, γιατί δεν έχετε αποκαταστήσει τις μειώσεις στα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, όπως τους είχατε υποσχεθεί; Πότε σκοπεύετε να το πράξετε; Είναι πρόθεση σας να περιληφθεί η αποκατάσταση των επιδομάτων των τριτέκνων και των πολυτέκνων στον Προϋπολογισμό του 2019;