Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ Γυρνούν την πλάτη στο Μαξίμου για τα ψηφοδέλτια.

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/04/maximou-500.jpg 
Μεγάλες δυσκολίες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην απροθυμία των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να εκτεθούν στις αυτοδιοικητικές κάλπες (όπως π.χ. η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία φέρεται να πιέζεται να κατέβει στο Δήμο
Αθηναίων αλλά δεν πείθεται), αλλά και στα εσωτερικά αλληλομαχαιρώματα με υποψηφιότητες που προωθεί η ομάδα του Μαξίμου και ακυρώνουν οι 53+ ή το αντίθετο.
Οι ευρωεκλογές αναμένεται να απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το ψηφοδέλτιο όμως δεν είναι πλέον απλή υπόθεση. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Χουντή, της Σοφίας Σακοράφα, του Κώστα Χρυσόγονου και του Μανώλη Γλέζου, μόνον οι τρεις νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το ψηφοδέλτιο του 2014, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου, θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο.
Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είναι ονόματα που «παίζουν» για το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά το πολιτικό και επικοινωνιακό πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αναζητά μεγάλα ονόματα όχι μόνο για να αντικαταστήσουν τον εμβληματικό Μανώλη Γλέζο, του οποίου ο αντικαταστάτης αναζητείται εναγωνίως, αλλά επειδή η μέχρι τώρα σύνθεση δεν ικανοποιεί ούτε τις πολιτικές ούτε τις επικοινωνιακές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται κορυφαίοι και γνωστοί υπουργοί να πιεστούν να κάνουν το βήμα προς το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ υπάρχουν και κορυφαίοι που προσπαθούν εναγωνίως να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά είναι «κομμένοι» από το Μαξίμου.
Πριν από ημέρες ακουγόταν έντονα το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά όπως όλα δείχνουν ο κ. Σταθάκης, με απόφαση του κ. Τσίπρα, προορίζεται να αναλάβει άλλα καθήκοντα, εκτός συνόρων. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αναζητά το όνομα του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, που θέλει να σηματοδοτεί τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ώστε να συνεχίζει και την γραμμή πίεσης προς το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ασαφής παραμένει η κατάσταση για τους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου, που ιστορικά λαμβάνουν και πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ προβληματική είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια, όπου ακόμα αναζητούνται υποψήφιοι σε μεγάλες πόλεις.
Για τη μάχη της Αθήνας όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κώστας Μπακογιάννης όσο και ο Παύλος Γερουλάνος έχουν ήδη ξεκινήσει και οργώνουν τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και τα ΜΜΕ. Η στήριξη του Παύλου Γερουλάνου και από τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε για κάποιες ημέρες ως σενάριο, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
eleftherostypos.gr