Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

“Φλερτάρει” με την αυτοδυναμία η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Παγιώνεται η διψήφια διαφορά της με το ΣΥΡΙΖΑ



Με την αυτοδυναμία “φλερτάρει” η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για την εφημερίδα “Τα Νέα”. Το πολιτικό αφήγημα που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν βρίσκει ακροατήριο, αλλά – παρά την κυβερνητική αντεπίθεση σε πολλά μέτωπα – φαίνεται ότι έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για γαλάζια αυτοδυναμία  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει το 37,8% και εκτοξεύει τη διαφορά στις 10.9 μονάδες,
έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει το 26,9% των προτιμήσεων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εντοπίζονται πλέον στο όριο του στατιστικού σφάλματος καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 1,3%.
Η δημοσκόπηση της Metron Αnalysis δείχνει, πάντως, πεντακομματική Βουλή, καθώς τόσο το Ποτάμι με 2,5% όσο και η Ένωση Κεντρώων με 2,4% κινούνται αρκετά κάτω από το όριο του 3% που θα τους επιτρέψει την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.
Σταθερή εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 7,2% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί στην τέταρτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6,9%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται τοΚΚΕ με 6,2%. 

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου:
ΝΔ 37,8% , ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, Χρυσή Αυγή 7,2%, Κίνημα Αλλαγής 6,9%, ΚΚΕ 6,3%, Ποτάμι 2,5%, Ενωση Κεντρώων 2,4%, Ελληνική Λύση 2%, ΑΝΕΛ 1,2%, Αλλο 4,9%

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28,7%, έχοντας προβάδισμα 8,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά:
ΝΔ 28,7%, ΣΥΡΙΖΑ 20,4%, Χρυσή Αυγή 5,4%, Κίνημα Αλλαγής 5,2%, ΚΚΕ 4,8%, Ποτάμι 1,9%, Ενωση Κεντρώων 1,8%, Ελληνική Λύση 1,5%, ΑΝΕΛ 1%
Αλλο 5,2%, Ακυρο/ Λευκό 6,3%, Δεν θα ψηφίσουν 7,2%, Αναποφάσιστοι 8%, Δεν απαντώ 2,6%.
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 66%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά (37%) οι κινήσεις Τσίπρα δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει τη σημασία του ότι σε δυσθεώρητα ποσοστά (της τάξης του 80%) αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό οι ψηφοφόροι των (συγκυβερνώντων) ΑΝΕΛ.
Την ίδια στιγμή η κοινωνική πλειοψηφία εμφανίζεται να γυρνά την πλάτη σε όλες τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα: το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση η συμφωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου για την εκκλησιαστική περιουσία (έναντι 36%), ενώ ακόμη και η διανομή του υπερπλεονάσματος αξιολογείται αρνητικά (50% έναντι 35%). 
 Ακόμη, το 70% απαντά «μάλλον διαφωνώ» με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 22% απαντά «μάλλον συμφωνώ».
Το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του 20% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, το 33% απάντησε «κανένας».
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά (37%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (33%), ο Σταύρος Θεοδωράκης (33%) και ο Βασίλης Λεβέντης (31%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30%. Υπερ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται το 60%, ενώ τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις προτιμά το 36%.