Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Τώρα: Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση κατά την έναρξη του Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
[Μουσείο της Ακρόπολης, 4/11/2018, 20:00]
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το συνέδριο, το οποίο θα έχει τετραήμερη διάρκεια, διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου.
Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

«Συγχαίρω από καρδιάς τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για την πραγματοποίηση του εν λόγω συνεδρίου για το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας, καθώς είναι προφανής και εξαιρετικά σημαντική η αναγκαιότητα  γι’ αυτόν το διάλογο.
Στη δεκαετία που διανύουμε, η ενεργή και μαχόμενη δημοσιογραφία υφίσταται συνολική κρίση σε πολλαπλά επίπεδα. Το δημοσιογραφικό λειτούργημα έχει πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης, φαινόμενο που γίνεται πρόδηλο αφενός από την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας σε έναν κλάδο ο οποίος ήδη έφθινε από προβληματικές επαγγελματικές πρακτικές και αφετέρου από το κλείσιμο και τη συρρίκνωση μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών άνεργους. Η οικονομική κρίση, οι τεχνολογικές αλλαγές και η επέκταση του διαδικτύου, αλλά και συγκυριακά φαινόμενα όπως η αύξηση της τιμής του χαρτιού, η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, καθώς και η εμφάνιση κραυγαλέων φαινομένων κακοδιαχείρισης και συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, επηρεάζουν αρνητικά όλη την αξιακή αλυσίδα παραγωγής και διανομής του έντυπου Τύπου.
Ταυτόχρονα, ακόμα και σε ευρωπαϊκό έδαφος, για πρώτη φορά σε τόση έκταση σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα και ενώ συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, η δημοσιογραφική οικογένεια θρήνησε θύματα, άνδρες και γυναίκες, επαγγελματίες και λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχο από σκοτεινά κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που έχουν πλέον αποθρασυνθεί. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, γιατί τα εμφανή χτυπήματα στη δημοσιογραφία παρακολουθούνται και από καινούργια αρνητικά και υπονομευτικά φαινόμενα. Στην κοινωνία της μετά-αληθείας, η οπαδική άποψη θριαμβεύει επί του λογικού επιχειρήματος, τα εναλλακτικά δεδομένα επί των εμπειρικών και οι ψευδοειδήσεις (fake news) επί της τεκμηριωμένης ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Στην Ελλάδα έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της ρύθμισης της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ το 2015 επαναλειτούργησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά το πρωτοφανές ‘‘μαύρο’’ που της είχε επιβληθεί. Το 2016 δημιουργήθηκε το μητρώο οnline media και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, έγινε προσπάθεια για να μπουν νέοι κανόνες στο χώρο της κρατικής διαφήμισης και της στήριξης της οπτικοακουστικής παραγωγής. Βεβαίως, στην ατζέντα των άμεσων και επιτακτικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων υπάρχουν ακόμα καυτά θέματα που αφορούν τόσο τον περιφερειακό Τύπο, όσο και την κυκλοφορία των εντύπων και τη ρύθμιση περιφερειακών και θεματικών αδειών στο ηλεκτρονικό τοπίο και βέβαια το διαδίκτυο.
Θέλω να είμαι σαφής και απολύτως ειλικρινής, όπως μας επιβάλλει η κοινή διαπίστωση σε κλίμακα Ευρώπης, ότι υπάρχει σαφής υποχώρηση και υπονόμευση της Δημοκρατίας σε όλες της τις εκφάνσεις. Ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, έχει εξελιχθεί σε μέρος του προβλήματος ως ‘‘σήμα’’ αλλά και ως μέσον, δηλαδή ως θύτης. Δεν πρέπει όσοι αγωνιούμε και θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτή την κατάσταση να παραμένουμε σε πολιτικές άμυνας και ‘‘προσαρμογής’’  για μια  ‘‘λαθρεπιβίωση’’ στους δύσκολους σημερινούς καιρούς.
Αντίθετα, η ενθάρρυνση, η ενίσχυση και η θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ελεύθερης και μαχόμενης δημοσιογραφίας μπορεί να γίνει μέρος της Λύσης, της Υπέρβασης, της Ανάκτησης και Διεύρυνσης της Δημοκρατίας απέναντι στις αγοραίες και εξωθεσμικές εξουσίες που την ακυρώνουν στον πυρήνα της. Ο πυρήνας αυτός αυτονόητα περιλαμβάνει τη λαϊκή κυριαρχία και τις ελευθερίες – δικαιώματα που ιδρυτικά και καταστατικά εμπεριέχονται σε όλα τα συνταγματικά κείμενα, τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις για τη δημοσιότητα και το ρόλο του Τύπου.
Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο διάλογο, στις πλούσιες θεματικές που έχει το συνέδριό σας».