Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ταρακουνήθηκε όλη η μισή Ελλάδα. Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο – Σήκωσε 20 εκατοστά τσουνάμι




Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ μπορεί να δώσει πολύ ισχυρούς μετασεισμούς. Ήδη έχουν καταγραφεί δονήσεις από 4,8 ως και 5,4 Ρίχτερ, ωστόσο αναμένεται ισχυρός μετασεισμός.Όπως λένε οι ειδικοί ένας σεισμός αυτής της κλίμακας μπορεί να δώσει μετασεισμούς από 4,8 με 4,9 ή ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, κοντά στο μέγεθος του κύριου σεισμού, δηλαδή 6,1 με 6,2 Ρίχτερ.
Ο ισχυρότερος -μέχρι τώρα- μετασεισμός σημειώθηκε σύμφωνα με το EMSC στις 02:09 και είχε μέγεθος 5,6 Ρίχτερ με επίκεντρο τα 60 χλμ. νοτιοδυτικά του νησιού.
Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο παρακολουθούν την περιοχή, ενώ
υπάρχουν συνεχώς διορθώσεις όσον αφορά στο επίκεντρο και στο μέγεθος του μεγάλου σεισμού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί σοβαρές ζημιές, πέρα από ρωγμές σε οικίες κυρίως στον κάμπο του νησιού και στα χωριά του κόλπου του Λαγανά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού.
Από το νοσοκομείο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί.
Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαΐου). Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγα λεπτά μετά.Κατολίσθηση βράχων παρατηρήθηκαν στην περιοχή Κρυονερίου χωρίς προβλήματα ή ατυχήματα.
Ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση.
Ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν αναφερθεί ενώ, όπως είναι φυσιολογικό, οι ξένοι επισκέπτες αναστατώθηκαν χωρίς όμως να παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα.
Αρκετές ζημιές υπάρχουν σε πολλά ράφια καταστημάτων από πτώση προϊόντων.
Στα Στροφάδια το καστρομοναστήρι φαίνεται να έλαβε την τελική του σεισμική επίθεση μετά την ζημιά του 1998 με σοβαρές ζημιές αλλά όλα δείχνουν ότι ο Πύργος τελικά έχει αντέξει.
Οι κάτοικοι πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά εάν τα σπίτια τους έχουν υποστεί κάποια ζημιά. Τα κτήρια που έχουν επιβαρυνθεί ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα με έναν μετασεισμός.Οι σεισμολόγοι ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία, το νησί φάνηκε να αντέχει, ωστόσο όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να αποφευχθούν τραυματισμοί.
Ο σεισμός στη Ζάκυνθο δεν έγινε αισθητός μόνο στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Πέρασε τα σύνορα.Η ισχυρή δόνηση των 6,4 R, που έγινε αισθητή, όχι μόνο σχεδόν σε όλη τη χώρα, αλλά και σε γειτονικά κράτη των Βαλκανίων, καταγράφηκε από νωρίς ως ανησυχία στα κοινωνικά δίκτυα. Τον… κατάλαβαν στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.
Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.
Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως το πρώτο κύμα τις περισσότερες φορές δεν είναι το μεγαλύτερο και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα, μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ιταλίας.
«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.
Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.
Ο σεισμός είχε τέτοια ένταση που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Πάτρα, όπου σύμφωνα με τα foititikanea.gr φοιτητές και στις φοιτήτριες που μένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, βγήκαν από τα δωμάτιά τους. Έγινε επίσης αισθητός στον Πύργο και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας,στην Κορινθία ( Δερβένι) ακόμα και στην Αττική.
Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας στις 4 τα ξημερώματα με το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Μπράμου.
Αποφασίστηκε τα σχολεία στην Ηλεία για την Παρασκευή να παραμείνουν κλειστά και να γίνουν μόνο οι εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους δηλαδή καταθέσεις στεφάνων σε κεντρικό επίπεδο, μόνο για τους σημαιοφόρους και με απόφαση των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Το πρωί θα συγκροτηθούν συνεργεία που θα ελέγξουν τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και όπου αλλού υπάρχουν ενδείξεις προβλήματος.
Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητή Ευθύμη Λέκκα που δόθηκαν κατευθύνσεις.
Συνολικά στην εικόνα που έχει καταγραφεί μέσα στη νύχτα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές πέρα από μεμονωμένα περιστατικά.
Με το πρώτο φως της ημέρας θα φανεί αν υπάρχουν προβλήματα σε δρόμους, δίκτυα, υποδομές και κτίρια.
"Δεν εφησυχάζουμε, οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί κυρίως όταν πλησιάζουν κοντά σε παλιά κτίρια" δήλωσε πριν λίγο ο κ. Γεωργιόπουλος
Ο σεισμός στη Ζάκυνθο είναι ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην περιοχή από το 1953. Ήταν Αύγουστος του ’53 όταν ΖάκυνθοςΚεφαλονιά και Ιθάκηείχαν χτυπηθεί από μια ακολουθία ισχυρών και καταστροφικών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Είχε σχεδόν καταστρέψει τους οικισμούς του νησιού.