Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

http://media.enikos.gr/data/photos/resized/720_597013_aed9b78516-810624fc28d0d0f6.jpg
Ξεκίνησε προ ολίγων λεπτών η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο
Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μία λεπτομέρεια χρήζει προσοχής όσον αφορά στο ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, αυτήν τη φορά και υπό τη σκιά των πολύ τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας-Ουάσιγκτον, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πήρε μαζί ούτε τους σωματοφύλακές του, που - όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν - ο αμερικανικός αέρας τους… αγριεύει, ούτε τους δύο Υπουργούς του (Εσωτερικών και Δικαιοσύνης), στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν βγάλει “κόκκινη κάρτα”, λόγω του φυλακισμένου πάστορα, Άντριου Μπράνσον.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, Ο Τούρκος Πρόεδρος πήγε οικογενειακώς αυτήν τη φορά στις ΗΠΑ, έχοντας μαζί του τη σύζυγο, την κόρη και τον γαμπρό του (και Υπουργό Οικονομικών), καθώς βέβαια και τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Βέβαια, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η αμερικανική αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο μία ειρηνική διαδήλωση “υποδοχής” έχει γίνει με συνθήματα όπως «Μείνε όρθιος» και «Μη γονατίζεις, το Έθνος είναι μαζί σου».