Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ταφόπλακα στο σύνθημα περί σαράντα χρόνων

 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Μέσα στην γελοιότητά του, ο ανασχηματισμός Καμμένου, είχε και ένα καλό: Έθεσε τέρμα στην προπαγάνδα περί των τελευταίων σαράντα χρόνων!
Γιατί το πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό και πιο εύπεπτο προπαγανδιστικό σύνθημα της λαίλαπας που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν αυτό περί των προηγούμενων σαράντα χρόνων.
«Σαράντα χρόνια ήσασταν στην εξουσία και μας χρεοκοπήσατε! Και τώρα που στερηθήκατε την εξουσία σας έχει πιάσει η βουλιμία για την παλινόρθωση»:
Αυτό λέει από το πρωί ως το βράδυ ο Τσίπρας, αυτό επαναλαμβάνουν οι υπουργοί και τα στελέχη του, αυτό φωνάζουν όσοι τρώνε χρόνια τώρα από τον σανό που τους σερβίρουν οι τσιπροκαμμένοι – στα καφενεία, στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, παντού.
Το σύνθημα περνούσε μια χαρά κι’ ας ήξεραν όλοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από το 3 στο 36% επειδή ακριβώς στις τάξεις του προσήλθε όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ, είτε ως βουλευτές και στελέχη, είτε ως ψηφοφόροι.
Το σύνθημα αποδείχθηκε πολύ ανθεκτικό, παρά την παρουσία Κουρουμπλή, Σπίρτζη, Τόσκα, Κοτζιά, Κατσέλη, Κατρούγκαλου, Μπόλαρη, Τζάκρη, Μάρδα, Σγουρίδη, Τσουκαλά, Ρουμπάτη  – κοντά σαράντα άτομα περιλαμβάνει η «λίστα Κεγκέρογλου», την οποία είχε καταθέσει στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2017.
Δεν έγινε, βέβαια, φέιγ-βολάν η λίστα – κακώς – αλλά λίγο πολύ όλοι γνώριζαν.
Αλλά η ανθεκτικότητα του συνθήματος τέλειωσε με τον τελευταίο ανασχηματισμό, ο οποίος έβαλε κυριολεκτικά την ταφόπετρα στο «επιχείρημα» περί των σαράντα χρόνων.
Οι περισσότεροι από όλους αυτούς μας ζαλίζουν το κεφάλι με το ΠΑΣΟΚ και τον σοσιαλισμό εδώ και σαράντα, τριάντα, τουλάχιστον είκοσι χρόνια.
Και τώρα, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε στη «δύναμή» του και άλλους!
Ο Κουρουμπλής, που έφυγε προσκαίρως και τοποθετείται πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – να μην ξεχνάμε και την τραγωδία στο Μάτι – γνωστός παλιός Πασόκος, γενικός γραμματέας Πρόνοιας από το 1993 ως το 1996 και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ως το 2011.
Ο Σπίρτζης, που έμεινε αμετακίνητος, συνδικαλιστής του Πασόκ, παρευρισκόταν σε εκδηλώσεις υποψηφίων του Πασόκ μέχρι λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, έχει διατελέσει γραμματέας τομέα οργανωτικού του Πασόκ, ενώ αναφέρεται ότι οργανώθηκε στο Πασόκ από τα μαθητικά του χρόνια.
Ο Τόσκας, που ακόμη εκεί θα ήταν αν δεν είχε συμβεί η φονική πυρκαγιά, ήταν διευθυντής στον υπουργό του Πασόκ Μπεγλίτη, ενώ μετά την αποστρατεία του, το 2005 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του Πασόκ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ ως μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας.
Ο Κοτζιάς, από το ΚΚΕ, βρέθηκε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο των Εξωτερικών. Μετά την επικράτηση Παπανδρέου επί του Βενιζέλου, ανέλαβε επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ. Μετά ίδρυσε την κίνηση «Πράττω», όπου προσήλθε και ο Τόσκας.
Ο Κατρούγκαλος είχε διοριστεί επί Πασόκ (με υπογραφή Ρέππα) στην «Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.», του ΟΑΕΔ.
Και πάει λέγοντας.
Τώρα έχουμε κι’ άλλους:
Την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στο Πασόκ από το… 1986! Δηλαδή πάνω από τριάντα χρόνια! Υπήρξε εκπρόσωπος του Πασόκ με υπογραφή Ανδρέα Παπανδρέου παρακαλώ, στο Προεδρείο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων και στη Σοσιαλιστική Διεθνή! Επί Σημίτη γενικός γραμματέας Εμπορίου! Με το Πασόκ έφθασε στα ανώτατα κομματικά και κυβερνητικά πόστα. Γραμματέας του κόμματος, ευρωβουλευτής του κόμματος, υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, υπουργός του Γ. Παπανδρέου, για χάρη του οποίου έλαβε μέρος στα κλιμάκια που είχε στείλει ανά την Ελλάδα για να μιλήσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου (του Μνημονίου, δηλαδή) τον Μάιο του 2011. Τότε, η Μαριλίζα είχε ταξιδέψει ως τις Σέρρες. Υπουργός και επί Παπαδήμου (ναι, ναι, αυτού για τον οποίο ο Τσίπρας είπε το περίφημο (και ανιστόρητο) «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί». Δηλαδή πιο Πασόκ από την Μαριλίζα δεν υπάρχει!
Επέστρεψε και ο Μάρκος Μπόλαρης! Βουλευτής του Πασόκ από το 2004 ως το 2012! Υφυπουργός στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, ενώ και αυτός παρέμεινε στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ήλθε και η Μυρσίνη Ζορμπά. Ευρωβουλευτής διορισμένη από τον Σημίτη το 2000.
Και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, υποψήφια βουλευτής με το Πασόκ το 1993 και το 1996.
Και διάφοροι άλλοι…
Και βέβαια, οι ΑΝΕΛ.
Ο Καμμένος, βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1993 και υφυπουργός.
Η Κουντουρά, βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004.
Η Κόλλια – Τσαρουχά, βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία από το 2000.
Η Παπακώστα, βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία από το 2000 μέχρι την πρόσφατη διαγραφή της και υφυπουργός επί Σαμαροβενιζέλων.
Η Χρυσοβελώνη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στον Βόλο.
Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί και βουλευτές του Καμμένου.
Ταφόπλακα, λοιπόν, στο σύνθημα περί σαράντα χρόνων!
Γιατί τα σαράντα χρόνια είναι εδώ και έχουν συμπυκνωθεί στη θητεία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Ελεύθερη Ζώνη