Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ολομέτωπη επίθεση της Σπυράκη κατά της κυβέρνησης


Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στο πένθος και την οδύνη που προκαλεί η απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, την πρωτοφανή εθνική τραγωδία με υπευθυνότητα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση από χθες, πρόσθεσε στην ανικανότητά της να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και απύθμενο θράσος. Στη χθεσινή κυβερνητική παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης, δεν ακούστηκε ούτε μια ‘’συγγνώμη’’. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς.
Σήμερα, με την ίδια υπευθυνότητα, θέτουμε κάποια κρίσιμα ενδεικτικά ερωτήματα που αφορούν τόσο την πρόληψη, όσο και τη διαχείριση της πυρκαγιάς στα οποία οφείλει, επιτέλους, η κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις:
ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση,  χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;
ΤΡΙΤΟΝ: Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;
ΤETΑΡΤΟΝ: Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
ΠΕΜΠΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;
ΕΚΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι;
ΕΒΔΟΜΟΝ: Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;
Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Προτεραιότητα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα να μην ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς. Αλλά για να συμβεί αυτό, τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και οι ευθύνες να αποδοθούν».