Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ανάληψη (πολιτικής) ευθύνης. Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε για την “επόμενη μέρα”


Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Σε ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την ανείπωτη τραγωδία των πυρκαγιών, προχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την “επόμενη μέρα”.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

“Κάλεσα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας.
Όπως δεν επιχειρήσαμε να αποδράσουμε από τις ευθύνες, όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι, δε θα το κάνουμε και τώρα.
Οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα, καταστάσεις και ολιγωρίες, που σε ομαλές συνθήκες κρύβονται από τον δημόσιο διάλογο. Σήμερα, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις.
Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που ήταν κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά δειλίας. Πολύ περισσότερο, η εύκολη καταδίκη των πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών που έδωσαν τη μάχη με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς.
Ας μην πυροβολούν οι πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που έσωσαν χιλιάδες. Τους πυροσβέστες που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, θα θρηνούσαμε περισσότερους. Τους λιμενικούς, που γλίτωσαν εκατοντάδες στη θάλασσα.
Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών. Στην προσπάθεια αυτή καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες, την επόμενη τραγωδία.
Θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε, με βάση τις νέες ανάγκες, τους νέους κινδύνους, και την ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Οι ενδείξεις που ερευνούν οι αρμόδιες αρχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις.
Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα Από κάθε άποψη. Να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας, και της κοινωνίας. Να εγγυηθούμε την προστασία του κάθε πολίτη, αλλά και να οργανώσουμε την εθελοντική κινητοποίηση όλων στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.
Οφείλουμε να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο, ζωής και περιουσίας, στη φωτιά. Ώστε κανένας να μη μείνει αβοήθητος. Κανένας και τίποτε να μην ξεχαστεί”.

ysterografa.gr