Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Δικαστικοί ΣτΕ: Καταδικάζουν απόπειρα επηρεασμού - ΝΔ: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά στη Δικαιοσύνη!


https://www.eklogika.gr/uploads/files-2/Diafora/Symboulio_Epikrateias2.jpg


Νέο δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, στην οποία επέρριψαν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσαν με δηλώσεις τους την Πέμπτη στελέχη της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στον Σκάι, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει ωμά στη Δικαιοσύνη και πως δεν σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών, υποστηρίζοντας ότι όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη με
πολύ σημαντικές υποθέσεις, δικογραφίες και συλλήψεις για την τρομοκρατία και το βαρύ ποινικό έγκλημα, ουδέποτε διανοήθηκε να σηκώσει το τηλέφωνο να πάρει κάποιον δικαστικό, ή εισαγγελέα, και να παρέμβει για οτιδήποτε.
Ο κ. Κικίλιας είπε, μεταξύ άλλων, πως «ο κ. Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί του έχουν, με σειρά δηλώσεων, αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν αντέχουν να κυβερνούν και να υπάρχει η δικαστική εξουσία να τους ελέγχει. Θέλουν να μην ελέγχονται από κανέναν, θέλουν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό. Σε μια Δημοκρατία δυτικού τύπου, όπως η δική μας, αυτά δεν γίνονται. Φαντασιώνονται άλλες εποχές και άλλες καταστάσεις, οι οποίες στην Ελλάδα δε μπορούν να υπάρξουν».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως η εθνικά υπεύθυνη στάση είναι αυτή η οποία υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον και «δεν μπορεί να είναι μια σαλαμοποιημένη λύση, η οποία να προχωράει μπροστά στον χρόνο και να μη δίνει καμία εγγύηση για την αλλαγή του Συντάγματος -που είναι για τη ΝΔ ικανή και αναγκαία συνθήκη- και για την απαλοιφή της αστήρικτης πεποίθησής τους περί μακεδονικού έθνους και για το erga omnes». Όπως είπε μάλιστα, πλειάδα υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Όσον αφορά τις συντάξεις, ο τομεάρχης της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πως παραδέχτηκε ωμά ότι θα κοπούν και οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. «Πλήττουν ευθέως τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να θέλει να πάει τη μείωση των συντάξεων λίγο παρακάτω στον χρόνο και να πάει μετά τις εκλογές. Ερωτώ αν αυτό είναι έντιμο, αν αυτή είναι η πολιτική ανδρεία, ακεραιότητα και η άλλη πολιτική φιλοσοφία κόντρα στα κακώς κείμενα της Μεταπολίτευσης. Κατά την άποψή μας, είναι ό,τι πιο παλιό έχει υπάρξει στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, τόνισε πως ένα κράτος δικαίου οφείλει να διασφαλίζει ότι τα εργαλεία λειτουργούν υπέρ της κοινωνίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της εθνικής κυριαρχίας. «Αν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, είναι ευθύνη της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να το ανακαλύψει και να παρέμβει άμεσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Αδ. Γεωργιάδης: «Πρωτοφανές γεγονός η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ»
Από την πλευρά του, με δηλώσεις που έκανε επίσης στον Σκάι, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, είπε ότι είναι «πρωτοφανές γεγονός για τη χώρα» η παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει παραδικαστικά κυκλώματα.
Ο Αδ. Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ανακοινώσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που καταγγέλλουν στοχευμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. «Ευτυχώς οι δικαστές δεν ακολουθούν και η συντριπτική πλειονότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε.
Υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Σακελλαρίου ήταν επιλογή της κυβέρνησης και, όπως είπε, «για ένα μεγάλο διάστημα θεωρείτο και αγαπημένος της, την εποχή των τηλεοπτικών αδειών», επισήμανε ότι «όσο ταχύτερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο»

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν «κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του ΣτΕ» εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στην ανακοίνωση το Συμβούλιο επισημαίνει ότι «συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον πρόεδρό του».
Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και το νόμο» και προσθέτει: «Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν».
Σημειώνεται ότι την ανακοίνωση της Ένωσης δεν υπογράφουν ο πρόεδρός της, Ευθύμιος Αντωνόπουλος και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλης Πικραμμένος, καθώς συμμετέχουν στη σύνθεση του ΣτΕ που εξετάζει τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr