Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Φοιτητικές εκλογές: Άνετη πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέρρευσε το BLOCO του ΣΥΡΙΖΑ

 Φωτογραφία του Τάσος Λυμπερίου.
Ομαλά διεξήχθησαν σήμερα οι φοιτητικές εκλογές στη χώρα, με εξαίρεση την αποχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τη διαδικασία. Η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ωστόσο σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, η συμμετοχή κυμάνθηκε στα (σχετικά χαμηλά) περυσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των παρατάξεων, συνολικά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι και πάλι πρώτη δύναμη, με την ΠΑΣΠ και την ΠΚΣ να κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Η ΕΑΑΚ φαίνεται να κυμαίνεται στα περυσινά
επίπεδα, ενώ το BLOCO, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να περιορίζεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό, της τάξεως του 2%.
Συγκεκριμένα, τα έως στιγμής αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που ανακοίνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δείχνουν  ότι  πρώτη δύναμη είναι η ΔΑΠ με ποσοστό 45,97% , έναντι 16,94% της ΠΚΣ, 16,14% των ΕΑΑΚ, 11,62% της ΠΑΣΠ, 2,87% των Αριστερών Σχημάτων και 0,63% της Αριστερής Ενότητας. Στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ  ξεπερνά το    53% έναντι 29,38% της ΠΚΣ, 9,51% της ΠΑΣΠ, 2,79% .Σύμφωνα με στοιχεία  των ΕΑΑΚ . η ΔΑΠ συγκεντρώνει το 42,26% , οι ΠΚΣ  22,20% και τα ΕΑΑΚ 18,17%.
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει ενιαίο φοιτητικό όργανο καταμέτρησης και οι παρατάξεις ανακοινώνουν ξεχωριστά τα αποτελέσματα των εκλογών.
Σε ανακοίνωση της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ αναφέρεται: «Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τις κατά τόπους οργανώσεις, η συμμετοχή παρέμεινε στα περσινά επίπεδα, απόδειξη ότι οι φοιτητές αγνόησαν το κλίμα τρομοκρατίας που μεθόδευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκείνοι που επενδύουν στην αποχή.
Στα Πανεπιστήμια, με ενσωματωμένο το 18% των φοιτητικών συλλόγων, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ λαμβάνει ποσοστό που αγγίζει το 48%, καταγράφοντας άνοδο δυο ποσοστιαίων μονάδων. Μάλιστα, αν διατηρηθεί αυτό το ποσοστό, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Ελαφρώς πτωτικά κινούνται ΠΑΣΠ και ΠΚΣ, διατηρεί τις δυνάμεις της η ΕΑΑΚ, ενώ το BLOCO, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, καταποντίζεται σε ποσοστό κάτω του 2%.
Στα ΤΕΙ, πάλι με ενσωματωμένο το 20% των φοιτητικών συλλόγων, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ είναι η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος, καταγράφοντας ποσοστό περίπου 60%, το οποίο είναι ανοδικό συγκριτικά με την περσινή χρονιά, με την ΠΚΣ να εμφανίζεται ως η επικρατέστερη για να καταλάβει τη δεύτερη θέση.