Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Μαρία Θελερίτη: Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Ένα νομοθέτημα - τομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVdMUfA27zI-cyosPRBf1rH43EMH5_1xA0oUdBtJCbfweauoJqYm78rjm6qS6NesgkY_dawWW1sUHIUcYO5uKdt3Rk6PYd3kp3zzK3064jJJ3MseXzAauAIGX4Z3Og1EDSle-Y0N4F3Qs1/s1600/%25CE%2598%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2595%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%25A4%25CE%2597.jpg 
«Το σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των προστατευόμενων περιοχών NATURA μέσω της ενίσχυσης των Φορέων Διαχείρισής τους», τόνισε η βουλεύτρια Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μαρία Θελερίτη, στην τοποθέτησή της στην ολομέλεια της βουλής.

Η Μαρία Θελερίτη αναφέρθηκε πρωτίστως στον Φορέα Διαχείρισης για την Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, ο οποίος ξεκινά από το Αίγιο και φτάνει έως τα παράλια των Γερανείων.  Μάλιστα ο  Φορέας Διαχείρισης, ως θεσμός περιβαλλοντικής διακυβέρνησης αλλά και ως εργαλείο διαμόρφωσης και υλοποίησης συνεργατικής διαχείρισης των φυσικών πόρων,  θα μεριμνήσει για τις ανάγκες και τις προδιαγραφές της προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου.  Η βουλεύτρια υποστήριξε ότι αν αυτό είχε γίνει πριν από χρόνια, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα των μεδουσών, το οποίο έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών. Συγκεκριμένα, απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη διαχείριση των πόρων του Κορινθιακού, με όρους  αειφορίας και σεβασμού στην οικολογία, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Επιπλέον, η Μ. Θελερίτη επισήμανε τις εξαιρετικά θετικές διατάξεις του νομοθετήματος, χάρη στις οποίες διαφοροποιείται καταλυτικά σε σχέση με τους προηγούμενους σχετικούς νόμους. Οι θετικές διατάξεις αφορούν στα εξής:
·         Το γεγονός ότι για πρώτη φορά νομοθετείται η επιχορήγηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από πιστώσεις που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι σήμερα οι ΦΔΠΠ επιχορηγούνταν και λειτουργούσαν με πόρους μόνο από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και το Πράσινο Ταμείο.
·         Την σύσταση Διεύθυνσης για τη Βιοποικιλότητα.
·         Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα μας διεκδίκησε επιπλέον πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέτυχε την κατάρτιση του πρώτου Ολοκληρωμένου Προγράμματος για τη Φύση στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ.
·         Την προκήρυξη ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλη την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξουν σχέδια διαχείρισης και Προεδρικά Διατάγματα.
·         Την ήδη πραγματοποιηθείσα δέσμευση επιπλέον πόρων από το ΕΣΠΑ και για τους παλαιούς και για τους νέους φορείς.
·         Την σχετική πρόβλεψη προκειμένου οι Φορείς να προσλάβουν προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο των οποίων θα ληφθεί υπόψη η αποκτηθείσα εμπειρία των εργαζόμενων. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική πρόβλεψη οποία βάζει τέλος στην υφιστάμενη «αιχμαλωσία» των εργαζόμενων
Τέλος η Μ. Θελερίτη τόνισε ότι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μπορούν να γίνουν ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ως πολιτεία και κοινωνία των πολιτών για να διαχειριστούμε τους περιβαλλοντικούς μας πόρους με βιώσιμο, δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο.


Κόρινθος 13 Φεβρουαρίου  2018
Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας