Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ REAL FM

http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/720_140736_6babb45079-b14fa4c0ebba6418.jpg 
Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικολάου Βούτση στον Real FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Ν.Χ.: Θα ξεκινήσουμε με δύο θέματα που είναι στην επικαιρότητα. Το πρώτο θέμα, και ήθελα το σχόλιό σας, είναι για τη ρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση για τους αλληλέγγυους, γι’ αυτούς που αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η διάταξη
-μια διάταξη για την οποία, πριν από λίγο, για παράδειγμα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ούτε στη φαντασία του δεν θα μπορούσε να συλλαμβάνονται κάποιοι επειδή απλώς παρίστανται στον χώρο ενός πλειστηριασμού- αν κατά τη γνώμη σας αυτή είναι μια διάταξη που συνάδει με την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠτΒ: Εγώ θα σας απαντήσω ήρεμα και όχι στην ατζέντα του κ. Γεωργιάδη, αλλιώς θα θέλαμε ώρα και ίσως αυτό με διευκολύνει για να μην εκτραπώ όσον αφορά σε αυτά που άκουσα προηγουμένως.
Είναι δημόσια η συνεδρίαση της Βουλής, θα παρακαλούσα πάρα πολύ, εσείς το κάνετε είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι έγκυρο το επιτελείο σας, θα παρακαλούσα και τους ακροατές σας να την παρακολουθήσουν. Ο κ. Κοντονής επί αρκετή ώρα απάντησε σε όλες τις κρίσεις και τους σχολιασμούς των Βουλευτών του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων και διευκρίνισε απολύτως ότι πρόκειται για μια επέκταση της προστασίας και στους συμβολαιογράφους, που πλέον θα γίνονται με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το οικείο άρθρο του ποινικού κώδικα είναι από το 1950, είναι τα άρθρα 333 και 334, εξηγούνται όλα στην αιτιολογική έκθεση. Δεν έχει καμία σχέση με τον αχό που σηκώθηκε σε αυτή την ιστορία. Δεν είναι νέα νομοθεσία, όλα αυτά ίσχυαν και είναι εύλογο…
Ν.Χ.: Ίσχυαν αλλά δεν εφαρμόζονταν λέτε…
ΠτΒ: Γιατί; Τα εφαρμόσαμε σήμερα το πρωί ή θα τα εφαρμόσει κάποιος αύριο; Θα το δούμε αυτό. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά πραγματικά σας το λέω, δεν αξίζει να κάνουμε τέτοια συζήτηση…
Ν.Χ.: Ο κ. Γεωργιάδης…
ΠτΒ:  Ο κ. Γεωργιάδης είπε ό,τι είχε να πει. Ο καθένας μας έχει δημόσιο χώρο κ. Χατζηνικολάου και φαίνεται από την επιχειρηματολογία του. Σας παρακαλώ πολύ.
Ν.Χ.: Όχι, όχι, είπε ο κ. Γεωργιάδης…
ΠτΒ: Μα τώρα με βγάλατε για να σχολιάσω τον κ. Γεωργιάδη, λυπάμαι πάρα πολύ.
Ν.Χ.: Είναι ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
ΠτΒ: Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο, εγώ δεν είμαι ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ν.Χ.: Εγώ έχω το δικαίωμα να διατυπώνω όποια ερώτηση θέλω. Μην απαντήσετε αν δεν θέλετε. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια δήλωση που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τη θέσω υπόψη σας και να ζητήσω το σχολιασμό. Έκανε τη δήλωση ότι είναι μια ρύθμιση που γίνεται για να συλληφθούν πολιτικά στελέχη όπως για παράδειγμα ο κ. Λαφαζάνης και η κυρία Κωνσταντοπούλου που προσέρχονται προς υποστήριξη όσων διαφωνούν με τους πλειστηριασμούς. Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω γι’ αυτό.
ΠτΒ: Με ρωτήσατε; Να απαντήσω; Λοιπόν, τίτλο: «Σύγκρουση Γεωργιάδη- Βούτση για τη σύλληψη Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου» εγώ δεν θα βγάλω.
Ν.Χ.: Μάλιστα. Είναι μια απάντηση αυτή, τη δέχομαι.
ΠτΒ: Και μία απάντηση η οποία έχει σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Διότι, σας επαναλαμβάνω, η συνεδρίαση είναι δημόσια και η αιτιολογική έκθεση και ή ίδια η πράξη δεν έχει καμία σχέση με τους τόνους, τις εικασίες, την κινδυνολογία του κ. Γεωργιάδη που κάθε πρωί φτιάχνει την ατζέντα της ημέρας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στα media. Περί αυτού πρόκειται. Σας παρέπεμψα στα οικεία άρθρα του Ποινικού Κώδικα που ισχύει από το 1950, δεν προστίθεται τίποτα απολύτως. Εσείς δεν θεωρείτε εύλογο…;
Ν.Χ.: Τότε γιατί έγινε η ρύθμιση;
ΠτΒ: Σας επαναλαμβάνω ότι γίνεται επέκταση της προστασίας για τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι πρώτη φορά, επειδή εφαρμόζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα γραφεία τους, δηλαδή σε ιδιωτικούς χώρους και όχι σε δημόσιο που είναι τα Ειρηνοδικεία. Γίνεται λοιπόν αυτή η επέκταση του συγκεκριμένου άρθρου. Επαναλαμβάνω: όποιος θέλει ας έρθει μέσα στη Βουλή να πάρει τις απαντήσεις του αλλά δεν είναι δυνατόν να διαμορφώνεται αυτή η αχλή και μάλιστα περί συλλήψεων στελεχών της Αριστεράς.  Καθένας από εμάς κρίνεται κι εμείς δεν θα δώσουμε στον κ. Γεωργιάδη και σε κανέναν  άλλο επιχειρήματα για τέτοια πράγματα. Έχουμε κριθεί και στο παρελθόν και τώρα.
Ν.Χ.: Έρχομαι στο άλλο θέμα των ημερών που είναι η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία στέκεται και απέναντι σε αυτό με επιφύλαξη, διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι υπάρχουν πάρα πολλά φαρμακεία στη χώρα και ότι είναι μια αχρείαστη μεταρρύθμιση. Τι λέτε;
ΠτΒ: Η Νέα Δημοκρατία είναι και επ’ αυτού του θέματος βεβαρυμένη. Θυμηθείτε τις συζητήσεις που γινόντουσαν, είναι πρώτο και δεύτερο «καλάθι» του ΟΑΣΑ. Αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό, η  σύγκριση δηλαδή με το παρελθόν. Αυτό εδώ έχει να κάνει με το 2016, θυμάστε ότι -είναι  προφανώς μέσα στις δεσμεύσεις της τρίτης συμφωνίας- είχε επιχειρηθεί να περάσει διά υπουργικής απόφασης και το ΣτΕ είχε πει όχι, πρέπει να υπάρχει Νόμος ή Προεδρικό Διάταγμα, διότι αντιλαμβάνεστε πόσο λεπτό ζήτημα είναι σε σχέση με τα ποσοστά ιδιοκτησίας και με την παρουσία των εξειδικευμένων ανθρώπων, δηλαδή των γιατρών και των φαρμακοποιών, μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία τώρα τίθενται σε τάξη μέσω της νομοθετικής παρέμβασης και θα υπάρξει και συγκεκριμένη πλέον Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα, δεν ξέρω ακριβώς, το οποίο θα υλοποιεί αυτές τις πρόνοιες έτσι ώστε να μην πάμε σε σούπερ μάρκετ φαρμάκων και σε καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών πέραν του εύλογου προβλήματος που αντιμετωπίζουν  οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Αυτή είναι η απάντησή μου. Σας επαναλαμβάνω πως αυτό είναι το ιστορικό, δεν πρόκειται ούτε περί αιφνιδιαστικής ούτε περί νέας πολιτικής της Κυβέρνησης  επ’ αυτού του ζητήματος. Ήταν ό,τι και πριν από ενάμιση χρόνο, αν θυμάμαι καλά.
Ν.Χ.: Τώρα έρχομαι στο τρίτο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας που είναι το προσφυγικό. Θέλω να σας ρωτήσω αν…
ΠτΒ: Επιστρέψτε μου, επειδή γνωριζόμαστε χρόνια, πόσα τέτοια θέματα επικαιρότητας έχετε εντοπίσει διά την παρούσα φάση; Είναι τρία, τέσσερα ας πούμε κι αυτά είναι όλα; Διότι θέλω να πω ότι υπάρχουν κι άλλα τα οποία επίσης, αν είχαμε τον χρόνο, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά εγώ ακολουθώ τη δική σας ατζέντα ερωτήσεων.
Ν.Χ.: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σήμερα έχω μπροστά μου τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και με βάση τα θέματα που οι εφημερίδες αναδεικνύουν θέτω τα ερωτήματα. Βέβαια, θα σας θέσω κι ένα ερώτημα για τη δήλωσή σας…
ΠτΒ: ...Γιατί υπάρχουν και spreads τα οποία έχουν πάει στο 3,6% και κάποτε όλη η χώρα θα μίλαγε γι’ αυτά. Κύριε Χατζηνικολάου, σας επαναλαμβάνω υπάρχουν κι άλλα θέματα.
Ν.Χ.: Κύριε Πρόεδρε, εάν είχατε δει τη Realnews της Κυριακής θα ξέρατε ότι την αποκλιμάκωση των τιμών των spreads την είχαμε στη πρώτη σελίδα μας.
ΠτΒ:  Δεν σας αδικώ καθόλου, αλλά επειδή λέτε πως η επικαιρότητα είναι αυτή, δεν είναι. Η επικαιρότητα έχει ένα σύνολο θεμάτων.
Ν.Χ.: Αν δείτε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, αυτά είναι. Τώρα έρχομαι, ας πούμε το θέμα που θα σας θέσω τώρα, του προσφυγικού, είναι το πρώτο θέμα στην «Αυγή» σήμερα. Λέει: «Καμπανάκι για το προσφυγικό. Συναγερμός μετά τα επεισόδια στη Μόρια» και πρέπει να ανοίξει «το θέμα της επιτάχυνσης των μέτρων αποσυμφόρησης των νησιών». Και θέλω να σας ρωτήσω αν, κατά τη γνώμη σας, το θέμα αυτό αποτελεί μια προτεραιότητα που πρέπει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ταχύτητα.
ΠτΒ: Η Κυβέρνηση με ταχύτητα θα αντιμετωπίσει αυτή την προτεραιότητα και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, όπως και η Βουλή, όταν ξανανοίξει στις αρχές Γενάρη, ενδεχομένως να έχει να νομοθετήσει πάνω σε ζητήματα που αφορούν τόσο στην υποστήριξη αυτών των δομών, από την πρώτη καταγραφή και την υγειονομική κάλυψη, μέχρι τις επιτροπές τις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, το γνωρίζετε. Αυτό θα αντιμετωπιστεί εκ παραλλήλου με τις συντομεύσεις των χρονικών διαδικασιών, πάντοτε στο πλαίσιο του ελληνικού νόμου. Σας διαβεβαιώνω, δεν ξέρω αν αποτελεί είδηση αυτό ή αν το έχουν πει κι άλλοι αυτό, νομίζω και ο κ. Μουζάλας το έχει υπαινιχθεί και το έχει πει, πως η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη διαμόρφωση αυτού του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο μέσα στο προσεχές διάστημα θα έρθει. Αλλά και μέχρι τότε, επειδή μιλάμε για ανθρώπους και για χειμώνα, κύριε Χατζηνικολάου, και σωστά, πολύ σωστά θέσατε το ζήτημα, λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και για άλλες ομάδες, αποσυμφόρησης των πληθυσμιακά μεγάλων δομών κυρίως στη Λέσβο. Λαμβάνονται σύντονα μέτρα, δε θα πω αριθμούς δημόσια, για εύλογους λόγους.
Ν.Χ: Έρχομαι στις δημοσκοπήσεις που αναφέρατε πριν από λίγο και τις αναφέρατε γιατί φαντάζομαι….
ΠτΒ: Όχι, είδα τώρα και της ALCO.
Ν.Χ: Η ΑLCO πού είναι, δεν την έχω δει.
ΠτΒ: Και της Kappa Research και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
N.X: Της Κάπα Research την είδα, της MRB την είδα, του ΠΑΜΑΚ την είδα. Της ΑΛΚΟ δεν την έχω δει. Είναι…
ΠτΒ: Επίσης, είναι στην ίδια κατεύθυνση εν πάση περιπτώσει που είναι και της Κάπα Research, δείχνει αυτό το κλίμα.
Ν.Χ: Δείχνουν ένα κλείσιμο ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλεται κυρίως σε επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημά μου είναι αν πιστεύετε ότι αναστρέφεται η εικόνα, ότι είναι αναστρέψιμη, ή αν αντίθετα συμμερίζεστε αυτό που λένε αρκετοί σχολιογράφοι, ότι τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον τον ενδιαφέρει απλώς να κάνει ένα μεγάλο ποσοστό στις επόμενες εκλογές για να παραμείνει μία σημαντική δύναμη στα πολιτικά πράγματα της χώρας και μετά από αυτές...
ΠτΒ: Κύριε Χατζηνικολάου, ο στρατηγικός στόχος που κυρίως το καλοκαίρι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που ήταν οριακή αξιολόγηση και η σημασία της το αντιλαμβάνεστε και τώρα φαίνεται πόσο σημαντική ήταν από κάθε άποψη και για την οικονομία και για τα πολιτικά πράγματα. Ο στρατηγικός στόχος που είχε τεθεί και από τον Πρωθυπουργό είναι ότι με μεγάλη σοβαρότητα να δούμε τον οδικό χάρτη του 2+4 δηλαδή την ολοκλήρωση της παρούσας Κοινοβουλευτικής Περιόδου και τη διεκδίκηση ρεαλιστικά του να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κορμός μιας κυβέρνησης και για το επόμενο διάστημα, που θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη χώρα, της εξόδου. Είναι ρεαλιστικό αυτό. Είναι σαφές, σ’ αυτό καταλήγουν με διαφορετικούς τόνους οι εκτιμήσεις που γίνονται τουλάχιστον και από τρεις δημοσκοπικές εταιρίες, από την MRB, την Kappa Research και την Alco, δηλαδή ότι ακριβώς επειδή το πολύ μεγάλο μέρος των αναποφασίστων ακόμη ή των επιφυλακτικών θα έλεγα, δεν είναι αναποφάσιστοι-απολιτίκ όπως άλλες περιόδους, οι αναποφάσιστοι λοιπόν προέρχονται από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι ανάλογα με τις εξελίξεις –κρατάω όλες τις επιφυλάξεις που θα πρέπει να κρατήσουμε κατά τη γνώμη μου– μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοκαθεδρία. Κι αυτό έχει να κάνει με το ότι όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις,  της ΠΑΜΑΚ συμπεριλαμβανομένης, δείχνουν ότι η ΝΔ εδώ και καιρό έχει προσεγγίσει το κατώφλι της με συσπειρώσεις του 90%. Πλην όμως είναι αρκετά νωρίς, διότι αν σκεφτείτε πριν ενάμιση χρόνο πώς μιλάγαμε και πώς μιλάμε τώρα, σκεφτείτε μετά από ενάμιση χρόνο από τώρα πώς θα είναι…
Ν.Χ.: Ιδίως όταν στην πολιτική όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος…
ΠτΒ: Όχι μόνο γιατί είμαστε σε μια κατάσταση όπου στην Ευρώπη, ξέρετε πόσο επιμένω εγώ στο μεγάλο κάδρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, των σχέσεων του  ΔΝΤ με την Ευρώπη, της γερμανικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, της νέας αρχιτεκτονικής στην Ε.Ε., της ανάπτυξης που φαίνεται πως υπάρχει στην Ευρώπη κι αυτό είναι θετικό για μας, να μπούμε σε αυτό το τρένο, είναι  λοιπόν σοβαρά ζητήματα και της γεωπολιτικής βέβαια σταθερότητας, είναι σοβαρά ζητήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν όχι πια το αν θα βγούμε τον Αύγουστο, που φαίνεται πως όλοι συμφωνούν και με τον κ. Στουρνάρα τώρα που πριν βγω στην εκπομπή σας συναντηθήκαμε και μου επέδωσε την Ενδιάμεση Έκθεση και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συμφωνούν λοιπόν απαξάπαντες, εγχώριοι και διεθνείς, ότι θα βγούμε, πλην όμως το θέμα δεν είναι πόσο καθαρή ή όχι, αλλά πόσο βιώσιμη έξοδος, με πόσο την κοινωνία όρθια, σε ποιο διεθνές πλαίσιο. Αντιλαμβάνεστε πως είναι τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να σκύψουν και να δώσουν τις προτάσεις τους, τις λύσεις τους.
Ν.Χ.: Ευχαριστώ πολύ….
ΠτΒ: Καλημέρα σας. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης