Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Θρίλερ με τις εκλογές στην Καταλωνία – Μάχη ψήφο ψήφο

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/11/katalonia-500-1.jpg Σε κλίμα διχασμού και αβεβαιότητας προσέρχονται σήμερα οι Καταλανοί στις κάλπες για την εκλογή νέας τοπικής κυβέρνησης.
Οι εκλογές διεξάγονται περίπου δύο μήνες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τον πρώην πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν και την απόφαση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει η Μαδρίτη να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Καταλωνίας.
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν παραμένει στο Βέλγιο, φοβούμενος τη σύλληψή του, ενώ ένας ακόμη βασικός υποψήφιος των αυτονομιστών, ο Οριόλ Χουνκέρας, απουσιάζει από το πολιτικό προσκήνιο, καθώς βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Εστρεμέρα. Οι εικόνες και των δύο, πάντως, βρίσκονται παντού, καθώς οι αφίσες τους έχουν γεμίσει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων στην Καταλωνία. Ωστόσο, το μέτωπο των αυτονομιστών έχει διαρραγεί με κατηγορίες που αλληλοεκτοξεύονται σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.

Αβεβαιότητα

Ολοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως οι κάλπες δεν θα δώσουν τη λύση στην κρίση της Καταλωνίας, κυρίως γιατί δεν θα δώσουν καθαρή αυτοδυναμία ούτε στους αυτονομιστές ούτε στους ενωτικούς. Η Ινές Αριμάδα, η όμορφη 36χρονη επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να έρθει πρώτη στις εκλογές.
Ακόμη και αν επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι εύκολη υπόθεση. Για το σχηματισμό κυβέρνησης χρειάζονται 68 έδρες από τις 135 του τοπικού Κοινοβουλίου. Το πιθανότερο είναι ότι στο ενδεχόμενο νίκης των ενωτικών θα χρειαστούν και οι έδρες του αριστερού κόμματος Podemos (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα καταλάβει 9 έδρες). «Το κόμμα Podemos θα έχει το κλειδί των εξελίξεων, αλλά αυτό περισσότερο θα το βλάψει παρά θα το ωφελήσει, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το εθνικό ζήτημα», υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Χαβιέρ Φρανσέ.
Η επικεφαλής των Ciudadanos, Ινές Αριμάδα, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «ABC» πως ελπίζει να μη χρειαστεί να εξαρτηθεί από τους Podemos. «Αν αυτό συμβεί, ελπίζω μόνο οι ηγέτες τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μας διευκολύνουν να γυρίσουμε σελίδα. Θέλουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας που να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική», τόνισε η κ. Αριμάδα στη συνέντευξή της.
Κορυφαία στελέχη των Podemos, που παλαιότερα υποστήριζαν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, τώρα επικρίνουν έντονα τη στάση των αυτονομιστών. Το κόμμα ERC, του προφυλακισμένου Οριόλ Χουνκέρας, διεκδικεί και εκείνο την πρώτη θέση στις εκλογές και θα δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος, σύμφωνα με τους επιτελείς του. «Είναι σημαντικό το ERC να είναι ο κορμός της νέας τοπικής κυβέρνησης. Είναι ένα κόμμα με ιστορία», επισημαίνει το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Κάρλες Μουντό. Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.» έμπειρο πολιτικό στέλεχος, «τη νίκη δεν θα την καθορίσει η Βαρκελώνη, αλλά οι περιοχές Γέιδα, Χιρόνα και Ταραγκόνα. Μέχρι την τελευταία ψήφο οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και έτοιμοι για οποιαδήποτε ανατροπή».
Από τις κάλπες αναμένεται να βγουν «λαβωμένοι» το κόμμα του αποπεμφθέντος προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν, που αναμένεται να πέσει από την πρώτη θέση, αλλά και το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, που αναμένεται να καταλάβει την τελευταία θέση. Σε κάθε περίπτωση, ο Ραχόι (που εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα της Καταλωνίας) εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εφαρμογής του άρθρου 155 στην Καταλονία και μετά τις εκλογές, κάτι που θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα και το σχηματισμό κυβέρνησης.

17.000 αστυνομικοί

Τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις εκλογές στην Καταλωνία είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 17 χιλιάδες αστυνομικοί, από τους οποίους οι 12.321 είναι από το Σώμα της Αστυνομίας της Καταλωνίας (γνωστοί ως Mossos), αναπτύσσονται σήμερα σε όλη την περιφέρεια για την ασφάλεια και την ομαλή διαδικασία των εκλογών. Συνολικά 5.554.394 πολίτες αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες σε 2.680 εκλογικά τμήματα σε 947 δήμους στην Καταλονία. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο στη Βαρκελώνη είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές, με θύματα περαστικούς στον πολυσύχναστο δρόμο Λα Ράμπλας. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί και λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 9 το βράδυ (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος), ωστόσο ένα επίσημο οριστικό και ξεκάθαρο αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανόν να δοθεί το πρωί της Παρασκευής.
Βαρκελώνη, ανταπόκριση:
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου