Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Μαζί έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας Τουσκ και Τσίπρας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι για άλλη μια φορά πέσαμε από τα σύννεφα – αυτή τη φορά μετά το σημείωμα Τουσκ, όπου εμφανίζεται να διαφωνεί με τις ποσοστώσεις όσων αφορά στην μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έχει αποδειχθεί ότι από τα σύννεφα πέφτουμε μόνο επειδή επικρατεί το ψέμα και ο στρουθοκαμηλισμός.
Όταν στις 9 Μαρτίου 2016 μας έκλεισαν τα βόρεια σύνορα, ο πρόεδρος
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν άφησε
καμιά αμφιβολία. Με ανάρτησή του στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter δήλωσε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», είχε υπογραμμίσει.
Αποκάλυψε δηλαδή ότι δεν επρόκειτο για «μονομερή ενέργεια», όπως επέμενε η κυβέρνηση, αλλά για απόφαση και των 28, δηλαδή και της Ελλάδας.
Και αποκάλυψε επίσης πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων απλώς εκτελούσαν εντολές των Βρυξελλών – και της Ελλάδας.
Εκείνη την ημέρα, ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει με δικό του tweet – αρνούμενος να παραδεχθεί τις ευθύνες του:
«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων", έγραψε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».
Στις 5 Απριλίου 2017, ο κ. Τουσκ επισκέφθηκε τη χώρα μας. Και στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα ήταν και πάλι ξεκάθαρος. Είπε επί λέξει: «Τώρα, πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, τόσο για να κρατήσουμε το διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων κλειστό, αλλά και για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές».
Δηλαδή του είπε κατάμουτρα ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος πρέπει να παραμείνει κλειστός – άρα ορθώς μας έχουν κλείσει τα βόρεια σύνορα.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν έκανε καμιά αναφορά στο θέμα, αλλά και έδειξε πρόθυμος να… ευχαριστήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (που χρησιμοποιήθηκαν για να μας κλείσουν τα σύνορα). Είπε επί λέξει:
«Παράλληλα, συζητήσαμε και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και κυρίως την ανάδειξη της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Άλλωστε, ο Πρόεδρος Τουσκ έρχεται στην Ελλάδα μετά από επισκέψεις που έκανε στα Βαλκάνια. Πιστεύω σταθερά ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων πρέπει να βασίζεται στην απομάκρυνσή τους από τον εθνικισμό, καθώς και στον σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας, αλλά και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δηλαδή, λέξη για το επίμαχο ζήτημα…
Τώρα θυμήθηκε να μας πει πως είναι άστοχη, άκαιρη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ.
Δηλαδή όλες οι άλλες, τι ήταν;
Μάλιστα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε και ένα επιπλέον επιχείρημα επί του θέματος. Είπε:
Όταν ετέθη το κρίσιμο ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία, κυρώσεις που πλήττουν καίρια τη δική μας οικονομία, εμείς δεν είπαμε ότι: «Ξέρετε κάτι; Δεν θα συμβάλουμε, δε θα συμμετάσχουμε, διότι δεν αφορά τη δική μας αυλή το πρόβλημα, ας το λύσουν οι χώρες, οι οποίες έχουν προβλήματα με τη Ρωσία».
Έτσι, με την ευκαιρία μάθαμε πως η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της παράτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.
Και όλοι θυμόμαστε τι έλεγαν επί του θέματος όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πως ξιφουλκούσαν κατά των κυρώσεων και υπέρ της Ρωσίας…

elzoni.gr