Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.


http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2017/07/Theleriti-2-880x580.jpg

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ       
Στην ομιλία της για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, στην ολομέλεια της βουλής (Δευτέρα 18/12/2017), η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας, Μ. Θελερίτη, αναγνώρισε καταρχάς ότι πρόκειται για έναν δύσκολο, αλλά ωστόσο ρεαλιστικό προϋπολογισμό που εκπονείται στο πλαίσιο συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και κάτω από δημοσιονομικούς περιορισμούς, σε ένα περιβάλλον που έχει σαρώσει τα
εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
Η Μ. Θελερίτη επικεντρώθηκε σε δύο αποφασιστικής σημασίας διαστάσεις του προϋπολογισμού: τις μεταρρυθμίσεις και τους φόρους. Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η παρούσα κυβέρνηση, εκτός από την φορολόγηση επιχειρεί και πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που αποτελούσε πάγιο αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων εδώ και 40 χρόνια, αναμφισβήτητα συνιστά μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση. Ενώ το γεγονός ότι δεν θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα το 2018 οφείλεται και στην εξοικονόμηση πόρων μέσω του ΕΦΚΑ. Επιπλέον, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, και λόγω ακριβώς αυτής της μεταρρύθμισης, σήμερα έχουμε συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες, διαθέτουμε λογισμικό για να γνωρίζουμε τις διαφοροποιήσεις μεταξύ συντάξεων που είναι πλήρεις, που είναι αναπηρικές, κ.λπ. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι σε θέση να μειώσει τις δαπάνες, όχι επειδή κάνει μειώσεις, αλλά επειδή κάνει καλύτερη διαχείριση μέσω του Ταμείου και του Ενιαίου Φορέα.
Επίσης η Μ. Θελερίτη αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση με βάση τα ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε καταρχάς ότι οι νέοι Οργανισμοί των Υπουργείων προέκυψαν μετά από αξιολόγηση των δομών και σύμφωνα με τον Ν. 4369/2016, και ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες, σύγχρονες ανάγκες και δεν έγιναν οριζόντια. Κάτι, που όπως τόνισε η βουλεύτρια, δεν επέλεξε ποτέ να πράξει για συγκεκριμένους ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους η αντιπολίτευση, η οποία όταν κυβερνούσε την χώρα κινήθηκε πάντα οριζόντια και με πολιτικές  ad hoc.
Η Μ. Θελερίτη αναφέρθηκε επίσης στις προκηρύξεις των θέσεων για θεματικούς διευθυντές και ειδικούς γραμματείς, στις προσλήψεις 7.254 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ (με εξαίρεση τους 2.000 πυροσβέστες πενταετούς θητείας οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν επιτέλους), και στην υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποκομματικοποίηση του κράτους, τονίζοντας ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τολμά να πράξει ότι δεν έπραξαν όσοι κυβέρνησαν για 40 και πλέον χρόνια την χώρα, οι οποίοι επέλεξαν να μην καταγράφουν και να μην γνωρίζουν των ακριβή αριθμό των εργαζόμενων στο δημόσιο και να μην αξιοποιήσουν ψηφιακά μέσα για να καταπολεμήσουν την γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος – το οποίο δεν προέκυψε βεβαίως από μόνο του, αλλά οικοδομήθηκε από εκείνους ακριβώς που κυβερνούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η δεύτερη διάσταση στην οποία επικεντρώθηκε η Μ. Θελερίτη είχε να κάνει με  άποψη των βουλευτών της ΝΔ και του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της βουλής και το επιχείρημα ότι η υπερφορολόγηση με στόχο την υπεραπόδοση και εν συνεχεία την κοινωνική αναδιανομή, δεν συνιστούν βέλτιστη λύση. Καταρχάς η υπεραπόδοση δεν προέρχεται εξολοκλήρου από την υπερφορολόγηση. Για παράδειγμα, έχουμε 448 εκατομμύρια ευρώ από την υπεραπόδοση που είναι από τις κοινωνικές εισφορές και για την ακρίβεια προκύπτουν λόγω του μεγαλύτερου αριθμού απασχολουμένων. Επίσης προέρχονται από  την εθελούσια αποκάλυψη (το VDI) στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταγραφεί περίπου 4 δις και η φορολογία αυτών βγαίνει περίπου στα 448. Κατά δεύτερον, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α επέλεξε να δώσουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) επειδή είχε και έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και είναι απολύτως αντίθετη ιδεολογικά και πολιτικά με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις κατά τις οποίες είναι αντίθετο με την ανθρώπινη φύση να υπάρχουν κοινωνίες χωρίς κοινωνικές ανισότητες!!! Τέλος, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη και άρα, γι' αυτό θα είμαστε στο φαύλο κύκλο που είμαστε. Επιχείρημα με το οποίο διαφωνούν και οι ίδιοι οι επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση για τις επενδύσεις δεν είναι πρωτίστως φορολογική. Έχει και φορολογικό σκέλος, αλλά είναι πρωτίστως αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Και αναπτυξιακή μεταρρύθμιση σημαίνει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σημαίνει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σημαίνει νέα εργαλεία για την υλοποίηση αυτού του μοντέλου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η βουλεύτρια Μ. Θελερίτη τόνισε ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κόρινθος, 19 Δεκεμβρίου 2017
Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας